Fraj podigao buru: Ako postoji, Bog je manijak, zao i glup

"Svijet je divan, ali takođe postoje i insekti čiji se cio životni ciklus svodi na to da se ukopaju u dječje oči i oslijepe ih. Zašto? Zašto bi to uradio?"
126 pregleda 16 komentar(a)
Stiven Fraj, Foto: Screenshot (YouTube)
Stiven Fraj, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 02.02.2015. 13:36h

Britanski glumac Stiven Fraj rekao da je "Bog zao, zlonamjeran, glup i kapriciozan", ako postoji, i da ne može da poštuje božanstvo koje je sposobno da stvori svijet pun nepravde i bola.

Čuveni komičar, novinar, pisac i upravnik fudbalskog kluba ovu ocjenu je iznio u intervjuu za emisiju o duhovnosti "Smisao života" na irskoj televiziji RTE, a iako ona još nije emitovana, kratak isječak je već podigao mnogo prašine i privukao milione gledjalaca na sajtu Jutjub. Televizijski veteran Gaj Birn pitao je Fraja šta bi rekao Bogu kada bi mogao sa njim da porazgovara kada umre. "Rekao bih mu, kako se usuđuješ da stvoriš svijet pun patnje, koja nije naša krivica. To nije ispravno", rekao je Fraj. Na pitanje šta bi se desilo kada bi ostao iza rajskih kapija, Fraj je rekao: "Rak kod djece? Šta je sa tim? Ako je Bog stvorio univerzum, on je, potpuno je jasno, potpuni manijak. Potpuno je sebičan. Moramo da provedemo cio život na koljenima pred njim? Kakav bog to radi", rekao je Fraj. Kako prenosi "Gardijan", u emisiji u kojoj je govorio i o svojim problemima sa kokainom, braku sa partnerom Eliotom Spenserom i prijateljstvu i saradnji sa Hjuom Lorijem, Fraj je nastavio "sa napadima na Boga". Govoreći o svijetu na kome živimo, rekao je: "Svijet je divan, ali takođe postoje i insekti čiji se cio životni ciklus svodi na to da se ukopaju u dječje oči i oslijepe ih. Zašto? Zašto bi to uradio? Mogao je da stvori nešto u čemu ne bi postojao takav organizam. To prosto nije prihvatljivo. Potpuno je jasno da je on monstruozan i da ne zavrjeđuje poštovanje. U trenutku kada ga se odreknete, život postaje mnogo jednostavniji, čistiji i vrijedniji življenja", rekao je Fraj. Takođe, rekao je da bi drugačije govorio da je riječ o grčkim bogovima, jer su oni bili grešni poput ljudi.

Bonus video: