Promjene na licu su neizbježne, ali možete da ih odložite

Ako vam treba još jedan razlog da prestanete pušiti, znajte da će vam koža, ako to učinite, biti itekako zahvalna. Uz to što pušenje uzrokuje prerano starenje i nastanak bora, ono je loše i za vaše zdravlje
63 pregleda 0 komentar(a)
akne, lice, njega lica, Foto: Shutterstock
akne, lice, njega lica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.02.2015. 14:32h

Odgovore na pitanje kako najviše štetimo svojem licu, potražili smo kod 'plastičarke' poznatih osoba, Rene Rulo i dermatološkinje Rejčel Nazarian, prenosi časopis Marie Claire. “Kopanje” po licu

Ako niste dermatolog, ne bi trebalo da sami dirate akne, bubuljice, mitisere, urasle dlake ili bilo šta drugo po licu. To je jedan od najgorih napada na kožu koji možete da uradite jer nekad zna da ostavi trajne posljedice. Česta upotreba pilinga

Mislite da licu ne može da šteti previše dobre stvari? Razmislite ponovo, pogotovo ako je riječ o pilingu! Koristite ga pažljivo. Možete ga koristiti čak i sedam dana za redom, ali nakon toga makar sedam dana ne biste trebalo ni da pomislite na njega, a kad ga ne koristite njegujte nove zdrave ćelje dubinski hranljivom kremom koja odgovara vašem tipu kože.

Previše perete/čistite lice

Ne zaboravite da je vaša koža izrazito osjetljiv organ, pa pripazite šta stavljate na nju i koliko često. "Većina ljudi koristi jake sapune koji kožu liše hranjivih ulja i utiču na mijenjanje pH kože", kaže Nazarian, te da će konstantno pranje uticati na to da koža postane suVa i počne da puca, zbog čega će biti sklonija infekcijama i upalama. Uz to će i ranije pokazivati znake starenja.

Cijelu godinu koristite iste proizvode

Vašoj koži je potrebna različita njega u zavisnosti od godišnjeg doba. Svaka promjena bi mogla biti dobar podsjetnik da razmislite o trenutnom režimu njege.

Evo savjeta od Rolueau:

Zima: "Fokusirajte se na hidrataciju i takve proizvode."

Proljeće: "Razmislite o proljećnom čišćenju, tj. dubinskom čišćenju pora i proizvodima za piling, kako biste oživjeli kožu od zimske isušenosti."

Ljeto: "Koristite kreme za zaštitu kože sa zaštitnim faktorom i antioksidansima. Svi proizvodi bi trebalo da budu laganije formule/teksture u proljeće i ljeto, jer tad ima i više vlage u vazduhu."

Jesen: "Pojačajte opet pilinge da biste obnovili kožu nakon oštećenja od jakog sunca."

Koža oko očiju

Tu je koža najtanja i najdelikatnija. Upravo zato su i na ovom području najvidljiviji prvi znaci starenja, pa budite nježni prema njoj. Nemojte kožu da razvlačite za vrijeme šminkanja i skidanja šminke, a kremu koju stvaljate okolo očiju uvijek nanesite jagodicama prstiju, te nježnim pokretima utapkajte kremu na kožu, bez trljanja.

Sunčanje i/ili ne nošenje krema za sunčanje

Sunčanje je jedna od najgorih stvari koju možete učiniti za svoju kožu (mislimo na sunčanje po jakom suncu). Učestalim izlaganjem UV zracima ćelije kože mutiraju, te mogu da uzrokuju rak kože. Isto tako čestim sunčanjem izlažete starenju kožu, posješuje se boranje lica, opuštanju kože, stvaraju se tamne fleke i pjege na licu.

Pušenje

Ako vam treba još jedan razlog da prestanete pušiti, znajte da će vam koža, ako to učinite, biti itekako zahvalna. Uz to što pušenje uzrokuje prerano starenje i nastanak bora, ono je loše i za vaše zdravlje.

Zanemarivanje

Samo čišćenje nije dovoljno. Naime kožu lica treba svakodnevno nahraniti, odbraniti od UV zračenja i 'odvesti' na pregled kod dermatologa bar jednom godišnje. Rak kože se obično može izliječiti, ako se rano dijagnostikuje, pa ne postoji razlog da zapostavite svoje zdravlje samo zato što vam se ne da na kontrolu.

Bonus video: