Ovo su najsigurniji gradovi na svijetu

Na listi su između ostalih Singapur, Osaka, Toronto, Frankfurt, London...
110 pregleda 4 komentar(a)
Tokio, Foto: Reuters
Tokio, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.01.2015. 12:36h

Tokio je najsigurniji grad na svijetu, pokazao je indeks mjerenja sigurnosti The Economist Intelligence Unita.

Na listi su između ostalih Singapur, Osaka, Toronto, Frankfurt, London... a rangiranje je napravljeno na osnovu nekoliko faktora. To su:

  • Digitalna sigurnost - mjeri se kvalitet sigurnosti na internetu, učestalost krađa identiteta i drugi faktori, prenosi Business Insider.
  • Zdravstvena sigurnost - podrazumijeva očekivano trajanje života građana, kao i broj bolničkih kreveta u odnosu na populaciju.
  • Infrastruktura - ocjenjuje se kvalitet puteva i broj ljudi koji umru uslijed neke prirodne katastrofe.
  • Lična sigurnost - ova kategorija podrazumijeva tradicionalne mjere sigurnosti kao što su kriminal, stepen policijske spremnosti i broj naročito nasilnih zločina.

Tako je Tokio na osnovu ovih kriterijuma proglašen najsigurnijim gradom na svijetu, mada to ne znači da je najbolji u svakom od nabrojanih segmenata. Tako je Singapur, koji je drugi na listi, najbolji kada je u pitanju lična sigurnost, a Njujork i Los Anđeles vode u segmentu digitalne sigurnosti. Cirih je nenadmašan kada je riječ o zdravstvenoj sigurnosti i infrastrukturi, Toronto je najbolji grad za život kada govorimo o poslovnom okruženju, demokratiji, troškovima života... Rang lista najsigurnijih gradova: 1. Tokio 2. Singapur 3. Osaka 4. Stokholm 5. Amsterdam 6. Sidnej 7. Cirih 8. Toronto 9. Melburne 10. Njujork 11. Hong Kong 12. San Francisko 13. Tajpej 14. Montreal 15. Barselona 16. Čikago 17. Los Anđeles 18. London 19. Vašington 20. Frankfurt

Bonus video: