Putopis indijske novinarke: Crna Gora je skriveni biser Jadrana

Seti napominje da je Indijcima potrebna viza da bi ušli u Crnu Goru, ali da nikako ne propuste priliku da je posjete u slučaju da planiraju putovanje u istočnu Evropu
658 pregleda 6 komentar(a)
Gejatri Seti
Gejatri Seti
Ažurirano: 25.01.2015. 15:15h

Crna Gora je zemlja iz snova, stoji u članku jednog od najtiražnijih listova u Indiji “Hindu”, čija se autorka zaljubila u “crnogorske visoke planine, nacionalne parkove sa gustim šumama i savršenu obalu”.

U svom putopisu, autorka Gejatri Seti napisala je da se sa svojim prijateljem slučajno odlučila za Crnu Goru.

“Divno smo se provodili u Hrvatskoj. Dok smo planirali naš sljedeći potez, tamošnji prijatelj predložio nam je da svratimo do Crne Gore na putu do Grčke. Jedva da smo prije i čuli ime ove evropske države, ali smo bili nestrpljivi da je izvidimo,” napisala je Sati, koja je sa svojim suprugom Vidžajom u tom trenutku već dva mjeseca, samo sa svojim rančevima, bila na putovanju širom zapadne Azije i istočne Evrope.

Reportaža o Crnoj Gori u indijskom listu

Prvo što je primijetila po prelasku hrvatske granice bili su, kako bilježi, plava obala, gradići i mala ostrva duž obale.

“Autobusom smo ušli u slikoviti zaliv sa predivnim pogledom sa obje strane,” napisala je o prvom susretu sa zalivom Boke i Kotorom, čiji je Stari grad opisala kao dobar primjer dobro očuvanog srednjevjekovnog grada.

Poslije prijavljivanja u jedan od gradskih hotela, Seti i Vidžaj odlučili su da istraže grad.

“Poslije šetanja oko Starog grada, i divljenja njegovim mnogobrojnim katedralama i ostalim mjestima, popeli smo se na gradske bedeme. Malo više od sata trebalo nam je da se popnemo uz 1350 stepenica,” napisala je, uz komentar da se sa bedema pruža “najbolji pogled na grad i na zaliv”.

Društvo u penjanju uz kotorske bedeme pravili su im, kako kaže, ljekar iz San Franciska i par iz Istanbula.

Seti i Vidžaj nisu propustili priliku da “kušaju” noćni život Kotora.

“Kotor ima iznenađujuće bučan noćni život. Većina uličica u Starom gradu ima kafiće, barove i noćne klubove. Neki od hotela organizuju besplatne posjete po barovima”.

Gejatri Seti

Zaključak o Kotoru Setijeve glasi: “Proveli samo samo dan u Kotoru i već smo se zaljubili u ovo mjesto”.

Ona je u svom članku pohvalila i Budvu, Perast ali i Podgoricu, ali i to što je u Crnoj Gori euro zvanična valuta i “nije preskupa kao njeni zapadni susjedi”.

Seti napominje da je Indijcima potrebna viza da bi ušli u Crnu Goru, ali da nikako ne propuste priliku da je posjete u slučaju da planiraju putovanje u istočnu Evropu.

U putopisu za “Hindu”, list koji izlazi od 1878. u višemilionskom tiražu, Seti zaključuje da je “od svih balkanskih zemalja u kojima smo boravili, Crna Gora bila jedna od najboljih”.

Bonus video: