Njih dvoje putuju već 20 godina

Dok putuju, oni nastoje da troše što je moguće manje, odsjedaju u hostelima ili kampuju, a troškove putovanja pokrivaju iznajmljujući dva stana u Brizbenu
3 komentar(a)
Tim i Šerin Nilsen, Foto: Twitter.com
Tim i Šerin Nilsen, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 15.01.2015. 15:00h

Pedesetogodišnjaci Šerin i Tim Nilsen bukvalno žive život avanturista o kakvom većina može samo da sanja.

Taj par iz Australije putuje neprestano već 20 godina, a dosad su posjetili više od 20 zemalja.

Dok putuju, oni nastoje da troše što je moguće manje, odsjedaju u hostelima ili kampuju, a troškove putovanja pokrivaju izdajući dva stana u Brizbenu.

Tim koji danas ima 53 godine, kaže da su oni tek na početku kada su putovanja u pitanju.

Njih dvoje se trenutno nalaze u Vijetnamu, gdje će provesti godinu dana i gdje planiraju da podučavajući engleski, zarade i uštede nešto novca.

Tim je grafički dizajner i on, iako su stalno na putu, povremeno preuzima poslove - u zavisnosti od toga da li na lokaciji na kojoj se nalaze ima dobru internet vezu.

Njihovi troškovi na putovanjima su oko 100 dolara dnevno. Putovanje kroz Kinu, Srednju AZiju i Afriku koštaju malo više - na tim relacijama potroše dnevno i do 120 dolara.

Organizator putovanja je Šerin (48). Ona brine o budžetu, vizama... Kaže da putovanja iskomplikuje činjenica da za neke zemlje vizu morate obezbijediti mnogo prije nego krenete na put.

“Vizu za Ganu smo morali dobiti 10 mjeseci nego što smo stigli u tu zemlju. Zbog toga putovanja moramo planirati mnogo unaprijed”, kaže ona.

Na putovanjima ne ide sve uvijek glatko, dešavalo im se da im vozilo zaglavi u blatu, da završe u bolnici... na takvim putovanjima morate biti spremni na duga čekanja na granicama...

Kada su bili u Boliviji, mislili su da će umrijeti.

“Bilo je to na takozvanom pputu smrti, jeziv je kao što je i njegovo ime”, kaže Šerin.

I godine 1998, Timu je ispala kamera u jezero Kariba, u Zambiji. Skočio je po kameru, zaboravljajući da su krokodili u blizini. Na tom jezeru lani je od krokodila stradao jedan putnik. Tim je, srećom, prošao bez povreda. I vratio je natrag svoj fotoaparat.

A koje su njihove omiljene države?

Šerin kaže da je za nju to Iran. Tim voli Namibiju.

Možda zvuči nevjerovatno, ali njih dvoje još nisu putovali u Sjedinjene Američke Države. Nisu posjetili ni Kanadu, Rusiju i Brazil.

“SAD su previše nalik Australiji, u pogledu kulture, pa nam jedostano nije na listi prioriteta”, kaže Tim. Ipak, ne isključuje mogućnost da jednom posjete Ameriku.

Njihov sljedeći cilj su sjever Finske i istočna Evropa. Ovaj 10.000 dugačak put će započeti u maju...

Bonus video: