Crnogorci rade kućne poslove, ali ne pred drugima

Muškarci u Crnoj Gori uglavnom više pomažu suprugama tako što brinu o djeci i učestvuju u vaspitanju
98 pregleda 3 komentar(a)
kućni poslovi, Foto: Shutterstock
kućni poslovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.01.2015. 11:31h

Istraživanje svjetske Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj pokazalo je da Slovenci u prosjeku utroše 114 minuta dnevno obavljajući kućne poslove, dok najmanje vremena za to utroše muškarci u Indiji, svega 19 minuta.

Istraživanjem nije obuhvaćena Crna Gora ali se navodi da je po rodnoj nejednakosti, na osnovu čega je i rađena studija, Crna Gora na 74 od 114 zemalja svijeta.

Psiholozi kažu da kod nas i dalje postoji podjela na muško ženske poslove, te da muškarci iako učestvuju u kućnim poslovima uglavnom to ne rade pred drugima.

Prosječni Slovenac provede skoro dva sata dnevno obavljajući kućne poslove, te se tako ova zemlja našla na vrhu rang liste istraživanja koje je sprovela svjetska Organizacija za ekonomski saradnju i razvoj. Za razliku od naših komšija muškarci u Indiji su najmanje spremni da pomognu svojim suprugama, pa tako na kućne poslove utroše svega 19 minuta. Iako istraživanjem nije obuhvaćena Crna Gora stručnjaci procjenjuju da je kod nas još aktuelna podjela na muško ženske poslove.

"Naša socijalizacija je i muškarce i žene naučila da postoji negdje jasna crta šta je za žene primjeren oblik ponašanja, a šta za muškarce i ko izađe iz tog očekivanog oblika ponašanja on na neki način dobija kaznu. Dobija neki oblik umanjenja da nije baš pravi pripadnik tog svog pola. Pa na primjer žena koja neće da skuva ručak ona nije dobra žena, muškarac koji to radi on opet nije dobar muškarac. Tako da to je sve jedan proces podjela kako boja stilova ponašanja pa i posla na muške i ženske je nešto što je naša realnost", smatra psihološkinja Verica Marinović.

Verica Marinović

Muškarci u Crnoj Gori uglavnom više pomažu suprugama tako što brinu o djeci i učestvuju u vaspitanju, a znatno manje učestvuju u klasičnim kućnim obavezama.

Žene su saglasne da angažovanje muškaraca u obavljanju poslova u domaćinstvu nije zadovoljavajuće i da bi trebalo u većoj mjeri da pomažu nego što to sada čine.

Uprkos načelnoj ravnopravnosti polova žene generalno na sebe preuzimaju više kućnih poslova, više se angažuju oko djece, a to se odnosi i na slučajeve kada je muškarac nezaposlen. Razlog tome je uglavnom naš mentalitet i tradicionalno društvo.

"Kako god okrenete komentarišete da je nešto primjereno za žene a da nešto nije primjereno za muškarce . Ima određeni broj muškaraca koji hoće da pomognu i da rade te kućne poslove kad ih niko ne vidi i jedan mali procenat koji radi kao dio normalnog i ne postavlja pitanje da li je to muški ili ženski posao radi to jer tu živi, sve dijele pa i poslove, ako imaju djecu brine o djeci jer je sve zajedničko prosto je negdje nivo kulture da normalno prihvati rasd za sobom kućne, dnevne poslove o kojima mi govorimo da je to neki dio normalnosti, mali je broj tih muškaraca koji to sa tog nivoa gleda više gledaju da to neko njih zloupotrebljava i koji želi od njih da napravi papučiće", kaze psihološkinja Marinović za TV Vijesti.

Stručnjaci tvrde da je podjela poslova u kući usko povezana sa ekonomskom moći, odnosno razlikom u platama žena i muškaraca, pa tako u društvima gde je ona veća, slabije plaćeni ženski pol na sebe preuzima sve obaveze oko domaćinstva.

"Tu već naziremo jednu zloupotrebu moći, ako ja imam 2000 eura platu a ti draga sjediš kući onda izvoli radi po kući. To se negdje nekako i podrazumijeva, naravno ne prihvatam taj rezon ali je prisutan. Tako da novac svakako igra ulogu", kaže Marinović.

Slovence po marljivosti i želji da pomognu svojoj supruzi prate Danci, Estonci, Francuzi i Australijanci.

Bonus video: