Avantura: Iz Bara za 365 dana do Japana

Dušan Lazarević i Maja Đorđević su na palubi "Velvet Moona" prešli preko 10.000 nautičkih milja, što je skoro 20.000 kilometara
202 pregleda 10 komentar(a)
Dušan Lazarević, Maja Đorđević, Foto: Anto Baković
Dušan Lazarević, Maja Đorđević, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 06.01.2015. 09:49h

Kada su u julu prošle godine isplovili u avanturu života, na put do Japana dug godinu dana nijesu ih ispratili samo prijatelji iz barske marine, već, zahvaljujući tekstu u "Vijestima" i svi ljudi dobre volje iz regiona koji su u njihovom poduhvatu prepoznali tračak mladalačkih snova.

Beograđani Dušan Lazarević i Maja Đorđević preplovili su skoro polovinu Zemljinog šara na 17 metara dugoj jedrilici "Velvet moon", koju su iz Bara vratili vlasniku Južnoafrikancu, doduše, ne "na ruke" u Tokio kako je bio prvobitni plan.

Po povratku kući, "Vijestima" su prenijeli dio impresija sa nezaboravnog putovanja.

"Čini nam se da sada imamo skriveni kovčeg pun blaga, čiju vrijednost dobro poznajemo, jer smo ga svojim rukama sačinili od materijala koje smo usput pronalazili", počinju priču Dušan i Maja.

Njih dvoje su na palubi "Velvet Moon" prešli preko 10.000 nautičkih milja, što je skoro 20.000 kilometara.

Kažu, teško je procijeniti koliko je na putu bilo dana na otvorenom moru jer se do nekih luka plovi samo par sati, a do onih udaljenijih i dvije-tri nedjelja bez stajanja.

"Kada se sve sabere, mislimo da smo u samoj plovidbi proveli oko 100 dana", kaže Maja.

Na ovom putešestviju imali su i društvo, u Mediteranu goste samo nekoliko nedjelja, "najljepša nam je bila tura sa Samurajima po južnom Egeju".

Na svom putešestviju prošli su i Korziku, Foto: Privatna arhiva

Preko Atlantika, sa njima su bili četiri drugara iskusna jedriličara, "Voja Aligator, Mladen, Coja i Nes".

"Od Kariba smo uglavnom plovili sami. Među tropskim džunglama ostrva Paname i Kostarike pridružila nam se i gospođa istraživač - Majina mama. U Japanu su se smjenjivali gosti sa svih strana svijeta, a kao stalni članovi posade su nam se pridružili vlasnik broda i njegovi najbliži prijatelji", nastavlja Dušan.

Njemu i Maji najteže je pala odluka vlasnika jedrilice da ubrza isporuku, zbog čega su u Kostariki "Velvet Moon" predali drugom isporučiocu.

"Morali smo da ga stavimo na krkače njegovom velikom rođaku, kargo brodu koji pretrči Pacifik za samo mjesec. Nama bi preko arhipelaga Južnog Pacifika, bilo potrebno minimum šest mjeseci plovidbe, ako bismo poštovali ritam sezona uragana", kažu sagovornici.

Sve to vrijeme, događaji i njihovi doživljaji smjenivali su se filmskom brzinom, pa im je zato i bilo poprilično teško da "iz prve" izaberu detalj koji je bio najupečatljiviji i najdublje im se urezao u pamćenje.

"Recimo da smo proživjeli poseban trenutak sreće kada smo za Dućin rođendan pokisli kao nikad u panamskoj džungli, okruženi tropskim životinjama i neobičnim i prelijepim zvukovima duboko zelene prirode. Džungla je u našem slučaju prerasla u ozbiljnu adikciju i istopila razliku između sna i jave. Najjeziviji je bio bliski susret sa teretnim brodom u olujnoj zori sjeverno od Kolumbije, koji nas je, usljed njihovog odsustva pažnje i pogrešnog manevra, zamalo pregazio. Nismo nikad žalili zbog odluke, ali, nije da se nismo ponekad pitali šta nam sve to treba u životu. U pitanju su trenuci i odgovor brzo uslijedi u vidu najrazličitijih nagrada", dodaje Maja.

Jarbol visok 25 metara, susretali se sa kulturama za koje nisu ni znali

Jedrilica "Velvet Moon" je u Južnoj Africi napravljena kao klasičan blue water cruiser, može da tuče okean, što je i dokazao dolaskom do Bara preko Brazila 2010, odmah nakon što je porinut.

Površina jedara mu je 180 kvadratnih metara, jarbol visok 25 metara, deplasman 28 tona.

"Na ovom putu je možda najljepše iskustvo u pomjeranju granica u svakom smislu. Kao moreplovci smo se susreli sa bezbroj novih situacija, a kao znatiželjni avanturisti sa mjestima i kulturama za koje nismo ni znali da postoje.

Skiper stalno, Maja iz ljubavi

Dušan je diplomirani pravnik koji "ni sekunda" nije proveo u svojoj struci, već živi i radi kao skiper, a Maja je dramaturgiju diplomirala na pariskoj Sorboni i tokom dugogodišnjeg boravka u Francuskoj režirala je spotove, bila asistent režije predstava, spremala performanse.

Sem prema moru, njih dvoje dijele i ljubav prema umjetnosti - zajedno su radili instalacije i reklame, sem fotografija i veb-dizajna rade i intarzije, šiju kožu, Dušan je pijanista a Maja svira violinu.

Otkud rođenim kontinentalcima ovakva ljubav prema moru? Dušan ističe da je zbog porodične kuće u Kručama faktički u Baru "i prohodao i proplivao i proronio", a prve vještine jedrenja od malih nogu je sticao na Dunavu.

"Mene je ljubav pokrenula na ovo", dodaje Maja.

Bonus video: