Ekvador najbolja zemlja za penzionere

Glavni konkurenti su mu Panama, Meksiko, Malezija i Kostarika, koji su takođe ispunili osam glavnih kriterijuma
192 pregleda 0 komentar(a)
Ekvador, Foto: Reuters
Ekvador, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.01.2015. 15:44h

Ekvador je po kriterijumima specijalizovanog portala InternationalLiving.com proglašen najboljom zemljom za uživanje u penziji, a njegove glavne prednosti su topla klima, dostupni stanovi i brojne ponude.

Južnoamerička država okružena Kolumbijom i Peruom našla se na vrhu godišnje svjetske ljestvice mjesta pogodnih za penziju, zbog pristupačnih cijena stanovanja, zabave i brojnih sadržaja, prenosi SEEbiz.

Glavni konkurenti su mu Panama, Meksiko, Malezija i Kostarika, koji su takođe ispunili osam glavnih kriterijuma.

"Najbolja mjesta za penziju u ovoj godini razasuta su od Azije preko Latinske Amerike i Evrope, ali dijele određene prednosti", rekla je izvršni urednik InternationalLiving.com, Dženifer Stivens.

Ona je objasnila da su ta mjesta sigurna, nude pogodnosti i mjesta su gdje se relativno lako može preseliti.

Ekvador je dobio 92,7 od mogućih 100 bodova, a najbolje je ocjene dobio za klimatske uslove, troškove najma ili kupovine nekretnina, cijene avionskih karata, javni prevoz i usluge što ih vlasti nude penzionerima.

Najboljim mjestom za penziju u Centralnoj Americi se smatra Panama, koja nudi Pensionado vizu, koju može dobiti svako ko ima penziju veću od hiljadu USD. Viza omogućuje popust u zdravstvenom osiguranju, zabavi, avio prevozu kao i snabdijevanju strujom i telefoniranju.

"Par može za manje od dvije hiljade USD živjeti udobno u zemlji koja je na glasu kao pogodna za doseljenike", piše portal.

Malezija, najbolja zemlja za penzionere u Aziji, dobila je najviše bodova za jednostavno prilagođavanje, zabavu i komfor, kao i za niske životne troškove. Jelo s bocom vina u Maleziji se može dobiti i za manje od pet USD, a posjeta doktoru košta samo 15 USD.

Španija je šesta na globalnoj ljestvici, a prva u Evropi. Njeni su aduti topla klima i niski životni troškovi u poređenju sa drugim evropskim zemljama. Španija je dobila mnogo bodova i za dobru infrastrukturu, zdravstvo koje je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji među najboljima u svijetu, kao i za zabavu.

Susjedna Portugalija je na devetom mjestu u svijetu, a slijedi ga Tajland.

Bonus video: