Novogodišnji i praznični ukrasi mogu biti i štetni

115 pregleda 0 komentar(a)
Božić, jelka, Foto: Shutterstock.com
Božić, jelka, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.12.2014. 16:28h

Ne sumnjamo da ste već lampicama, šljokicama... ukrasili svoje domove, kancelarije i dvorišta. Praznici su zaista vrijeme kada punimo baterije i kada se opuštamo, ali nekada te svečanosti mogu da budu opasne, po ljude, ali i životinje, piše Mashable.

Evo nekoliko primjera koji to opisuju.

Ukrasi na drveću mogu ugroziti ptice

Neko za praznike okiti jelku u kući, ali ima i onih koji ukrašavaju dvorišta, pa postavljaju žice za lampicama preko drveća i žbunja. Tako ukrašene biljke mogu da budu problematične za, recimo, sove – životinja će biti privučena svjetlom, ali nesvjesna mreže od žica koja se nalazi na drvetu ili žbunu.

Džulija Ponder, direktorica Centra za proučavanje ptica grabljivica na Univerzitetu u Minesoti, kaže da nije strašno ako ukrasi na drveću i žbunju stoje samo tokom praznika, ali ukrase, kaže, treba što prije ukloniti.

“Što ukrasi duže stoje na drveću, veće su šanse da se neka ptica, poput sove, povrijedi. Ako se sova zaleti prema kokošinjcu, ona ne očekuje da će uletjeti u neki od ukrasa”, kaže Ponder.

Ona upozorava da ptice koje se na taj način uhvate u zamku, budu traumatizovane i kaže da je vrlo moguće da im budu slomljene kosti ili oštećeno meko tkivo.

“Povrijeđena ptica ne može da lovi, a onda će biti i gladna. U prirodi, ptica će bidi prepuštena sebi kako bi bila izliječena, a do tada može proći dosta”, upozorila je Ponder.

Sklonite ukrase od ljubimaca

Za pse i mačke neće biti strašno ukoliko pojedu novogodišnji ukras poput medenjaka, ali u njihovim želucima se mogu naći i drugi ukrasi – žice, vrpce, šljokice, što može da uzrokuje zdravstvene probleme kod životinja, upozorava Karl Džendri, vanredni profesor na Klinici za male životinje na Univerzitetu u Kaliforniji.

Vlasnici bi trebalo da tokom praznika prate ponašanje svojih ljubimaca i ukoliko primijete da životinja povraća, da ima proliv... da psa, odnosno mačku odmah odvedu kod veterinara na snimanje.

Nekada ono što vaši ljubimci pojedu jednostavno samo prođe kroz njihov organizam, ali nekada je neophodna i hirurška intervencija.

Ljubimce bi tokom praznika trebalo držati i što dalje od čokolade, zapaljenih svijeća i kamina, ali i cvijeća, poput ljiljana, koji mogu biti smrtonosni za mačke.

Stručnjaci navode čak i ako mačka pojede list ili poliže polen biljke, to može da dovede do akutnog prestanka rada bubrega.

Ne “udišite” jelku

Mashable piše i o slučajevima u kojima su iglice svježih i vještačkih jelki napravile ozbiljne probleme.

Jedan dvogodišnjak je više puta završavao u bolnici zbog upale pluća. Deset mjeseci su dječaku ljekari prepisivali antibiotike, on bi ozdravio, ali bi se upala vraćala, navodi se u studiji koju je kanadski časopis Udruženja ljekara objavio 2004. godine.

Ljekari su na kraju odlučili da dječaka pošalju na snimanje. Tada su u plućima pronašli lezije i odlučili da ih uklone. Dječaku je nakon toga bilo dobro. Ispitivanjem uklonjenog tkiva ustanovljeno je da je dječak u plućima imao malu, zelenu bilkju, koja liči na granu nekog zimzelenog stabla.

Sličan slučaj je zabilježen i kada je drugi dvogodišnjak počeo da glasno diše i bude promukao. Ljekari su utvrdili da je dječak progutao grančicu vještačke jelke. Njegovi roditelji su se sjetili da se on igrao ukrasima i kazali da je negdje u to vrijeme dječak i počeo da kašlje. Samo 12 dana nakon operacije, dječakov glas je poboljšan.

Otrovne lampice

Lampice kojima ukrašavamo domove za novogodišnje i božićne praznike sadrže olovo, saopšteno je časopisu o Zdravoj okoloni, 2008.

Zato djeca ne bi trebalo da dolaze u kontakt sa lampicama, pa ih postavite van njihovog domašaja.

Osim toga, djecu ne ostavljajte blizu lampica i jer mogu da se zapetljaju u kablove, što može da dovede do povreda, poput opekotina, davljenja ili strujnog udara.

Bonus video: