Kako je Staljin pomilovao Djeda Mraza

Sovjetska era iznjedrila je neke nadrealne podvige kulturne sinteze Deda Moroza
119 pregleda 1 komentar(a)
Djeda Mraze
Djeda Mraze
Ažurirano: 26.12.2014. 11:39h

Uprkos agresivnoj politici državnog ateizma, projekat sekularizacije Sovjetskog Saveza nije mogao da učini ništa i prekine vezu sa kulturom i tradicijom Božića.

Na nekim “prazničnim” čestitkama iz sovjetske ere lako se može uočiti napor da se poznate božićne tradicije prošvercuju i neprimjetno uvuku u ono je postalo “sovjetska Nova godina” koja se naveliko proslavljala.

Na njima se može vidjeti lik Deda Moroza, bivšeg zlog čarobnjaka iz slovenske mitologije. Božansko biće - vladar zimske hladnoće, snijega i vjetra, zaleđenih rijeka i snježnih smetova, u početku je prikazivan kao svemogući starac ogromnog rasta i dugačke brade.

U vjerovanjima starih Slovena je smatran za čarobnjaka sa prilično surovim karakterom koji je donosio surove zime jer je u njegovoj bradi živjela mećava. Njegov prikaz koji upadljivo liči na Djeda Mraza je rezultat velikog ribrendinga za koji je zaslužna Ruska pravoslavna crkva, koja ga je tako pokušala približiti holandskom Svetom Nikoli.

Naravno, poslije ruske revolucije 1917. godine, Ded Moroz je proglašen “saveznikom sveštenika” i bio je naknadno (i pomalo nespretno) montiran u mizanscen sovjetskih novogodišnjih praznika.

Već 1935. godine, visokorangirani sovjetski političar, Pavel Petrovič Postišev progovorio u odbranu Božića, tvrdeći da bi njegovi prehrišćanski korijeni i vrijednost za djecu mogu da ga oslobode osude da je buržoaski ili vjerski praznik.

Ovo je bio osnov za jedan blaži odnos prema omiljenom prazniku. Čak je i Staljin 1937. godine dopustio javne nastupe Deda Moroza, uz komandu da umjesto crvenih, nose plava odijela, kako ne bi podsjećali na zapadnjačkog Svetog Nikolu.

Bilo je čak sovjetskih prikaza Hristovih jasli sa Dedom Morozom u ulozi Josifa, a sa Snjeguročkom (koja pomaže Dedu Morozu) kao Marijom i bebom Nova godinom, kao Isusom. Sovjetska era oblikovala je i iznjedrila neke zaista nadrealne podvige kulturne sinteze Deda Moroza, komunističke ikonografije i sveprisutnog simbola ambicioznog futurizma SSSR-a: svemirskih putovanja.

Bonus video: