Od fudbala do ebole: Top 10 tema na Facebooku

0 komentar(a)
Angela Merkel na utakmici Njemačka - Argentina, Foto: Reuters
Angela Merkel na utakmici Njemačka - Argentina, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.12.2014. 12:21h

Svjetsko prvenstvo u fudbalu tema je o kojoj smo najviše pričali na Facebooku. Ova društvena mreža objavila je podatke koji pokazuju o čemu se najviše diskutovalo tokom 2014. godine.

Donosimo vam deset TOP tema:

1. Svjetsko prvenstvo u fudbalu, Brazil

Prvenstvo se održаlo u Brazilu od 12. junа do 13. julа.

Titulu svjetskog prvаkа je po četvrti put osvojilа reprezentаcijа Njemаčke, sаvlаdаvši u finаlu reprezentаciju Argentine. Treće mjesto osvojilа je reprezentаcijа Holаndije kojа je sаvlаdаlа domаćinа Brаzil.

2. Virus ebole

Prema posljednjim podacima SZO, ebola je ove godine odnijela 7.588 života, a ukupno je 19.497 potvrđenih slučajeva zaraze.

Naučnici ističu da je posebno zabrinjavajuće što se virus i dalje intezivno širi u Sijera Leoneu.

U toku su napori naučnika da se razvije vakcina protiv ebole.

3. Izbori u Brazilu

Dilma Rusef pobijedila je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Brazilu sa osvojenih 51,5 odsto glasova.

Ona je 26. oktobra porazila opozicionog kandidata Aesija Nevisa.

Njena kampanja bila je usresređena na nezadovoljstvo građana javnim službama, što je bio povod za proteste miliona Brazilaca prošle godine, ali nije našla uporište u biračkom tijelu i glasači su je napustili u roku od nekoliko sedmica.

Dilma Rusef

Inače, Radnička partija Dilme Rusef na vlasti je 12 godina.

4. Smrt Robina Vilijamsa

Holivudska zvijezda Robin Vilijams (63) pronađen je 11. avgusta mrtav u svom stanu u sjevernoj Kaliforniji. Prema rezultatima obdukcije, glumac je izvršio samoubistvo vješanjem.

Robin Vilijams

Javnosti je bilo poznato da glumac već duže vrijeme pati od depresije, a kao mlađi borio se i sa zavisnošću od kokaina.

Među najpoznatijim filmskim ostvarenjima ove glumačke legende su "Društvo mrtvih pjesnika", "Dobro jutro, Vijetnam", "Dobri Vil Hanting" (za koji je nagrađen Oskarom) i mnoga druga.

5. Ice Bucket Challenge

Ovu “igru”, odnosno akciju nazvanu Ice Bucket Challenge, pokrenuo je bivši bejzbol igrač Pet Frates, kako bi pomogao Udruženju ALS, najstarijem u Americi, koje se bavi istraživanjem ove bolesti. Postupak je jednostavan, neko na sebe sipa kofu ledene vode a zatim imenuje tri osobe koje treba da urade isto.

Ovaj lanac je uključio mnoge svjetske zvijezde i poznate ličnosti, među kojima i Dženifer Lopez, Lejdi Gaga, Novak Đoković, Šakira i Pike, Ben Aflek, Stevan Jovetić i mnooogi drugi.

Akciji su se odazvale i javne ličnosti iz Crne Gore.

6. Konflikt u Gazi

Više od 2.100 Palestinaca, od čega su tri četvrtine civili, poginulo je za vrijeme konflikta u pojasu Gaze, tvrde izvori iz UN-a i Palestine.

Na izraelskoj strani je stradalo 66 vojnika i šest civila.

Izrael kaže da je uložio značajne napore da izbjegne civilne žrtive, ali je međunarodna zajednica osudila mnogobrojna ubistva civila.

Hamas je pozvao i međunarodnu zajednicu da djeluje kako bi se zaustavila agresija protiv palestinskog naroda.

7. Nestanak aviona "Malezija Erlajns"

Avion kompanije Malezija Erlajns na letu MH370 nestao je 8. marta 2014. godine iznad Indijskog okeana.

Sveobuhvatna potraga u koju je bilo uključeno više desetina brodova mornarica 10 zemalja, desetinu vojnih aviona, helikoptera, obalska straža, privatna plovila i 10 kineskih satelita visoke rezolucije, za sada, nijesu uspjeli da uđu u trag Boeing 777-200ER koji je nestalo s radara oko sat vremena po polijetanju na letu od Kuala Lumpura do Pekinga.

U avionu je bilo 227 putnika i 12 članova posade.

Rodbina putnika iz nestalog aviona

Potrаgа zа аvionom moglа bi dа bude okončаnа u mаju nаredne godine, izjаvili su sаrаdnici Koordinаcionog centrа zа potrаge. Odluku o prekidu potrаge zаjednički će donijeti mаlezijske, kineske i аustrаlijske vlаsti.

Rаnije je аustrаlijski premijer Toni Ebot obećаo rođаcimа putnikа nestаlog аvionа dа će „otkriti misteriju“ njegovog nestаnkа.

8. Super Bowl

Najveći sportski događaj u Sjedinjenim Američkim Državama, ovogodišnji Super Bowl, održan je u februaru ove godine. Seattle Seahawks pobijedili su Denver Broncos rezulttom (čak) 43-8.

Ipak, ono što je interesantnije kao propratni događaji su reklame koje će se emitovati tokom četvorosatnog događaja. Radi se o najskupljim Ad sekundama, a cijena tog sekunda se stalno uvećava kao ukupni prihodi koji su se udvostručili od 2000. godina na ovamo.

9. Ubistvo Majkla Brauna/Ferguson

Početkom avgusta, policajac Daren Vilson ispalio više hitaca na 18-godišnjeg Afroamerikanca, poslije svađe koja je izbila, tvrdeći da je to učinio u samoodbrani. U više gradova organizovano je nekoliko protesta zbog ubistva mladića, koji su nekoliko puta prerastali u nasilje.

"Bijesni smo zbog toga što je policija ubila još jednog mladog Afroamerikanca", rekao je u avgustuDžon Gaskin, iz jedne od najvećih organizacija za zaštitu ljudskih prava u SAD - NAACP, podsjetivši na slučaj ubistva 17-godišnjeg Trejvona Martina prije godinu dana u Majamiju.

Ipak, policajac je oslobođen krivice za ubistvo nenaoružanog crnog tinejdžera, a ubrzo je i podnio ostavku i napustio policiju u Fergusonu.

Tenzije u Fergusonu se ipak još ne smiruju. Nakon što je objavljeno da bijeli policajac Daren Vilson koji je ubio nenaoružanog afroameričkog tinejdžera neće biti optužen, građani su opet počeli sa demonstracijama, paljevinama i pucnjavom u gradu.

10. Zimske olimpijske igre u Sočiju

Zimske Olimpijske igre 2014. održale se od 7. do 23. februara u Sočiju (Rusija), u organizaciji Organizacionog komiteta Soči i Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK).

Održаno je 98 tаkmičenjа u 15 sportovа. Zа potrebe Zimskih olimpijskih igаrа 2014. sаgrаđeno je ukupno 11 sportskih borilištа. Svа borilištа podijeljenа su u dvije grupe: Olimpijski pаrk koji se nаlаzi u sаmom grаdu Sočiju, i Plаninski olimpijski kompleks u okolini vаrošice Krаsnаjа Poljаnа.

Ovogodišnje ZOI u Sočiju bile su najskuplje u istoriji pošto je u njih uloženo više od 50 milijardi dolara, a protekle su bez ikakvih incidenata, iako su bezbjedonosna pitanja bila u žiži medij. Živopisna ceremonija zatvaranja završena je tradicionalnim spuštanjem olimpijske zastave i gašenjem olimpijskog plamena, koji će ponovo biti upaljen 9. februara 2018. u Južnoj Koreji.

Bonus video: