Ove pjesme su obilježile 2014. godinu

Iz bogate muzičke produkcije tekuće godine biramo neke pjesme različitih stilova koje su obilježile ovu godinu, a na njih vrijedi obratiti pažnju
1 komentar(a)
Džek Vajt, Foto: Screenshot (YouTube)
Džek Vajt, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.12.2014. 13:31h

Radio Bruškin preporučuje najzanimljivije iz 2014.

Iz bogate muzičke produkcije tekuće godine biramo neke pjesme različitih stilova koje su obilježile ovu godinu, a na njih vrijedi obratiti pažnju:

1.The Raveonettes: Killer in the Streats

Izvrstan danski duo koji na novom albumu Pe’ahi koketira sa mračnim surf zvukom na sebi svostven način. Jedan od albuma godine!

2. Dirtmusic- Red Dust

Dirtmusic je neodoljiv spoj pustinjskog bluza Malija i tuareških muzičara u susretu sa rock producentom i autiorom Chris Eckmanom. Rezultat je angažovan i inventian muzički izraz beat zapadne Afrike i rock u kome afrikanci nisu samo mujzički ukras zapadnjacima (kao bezbroj puta do sad) već imaju ravnopravnu ulogu. Politički problemi, borba za pravdu i potraga za identitetima su univerzalan problem današnjeg svijeta, gdje god da se osvrnemo. Ako je Ditmusic u nečemu ostvario pobjedu, to je sigurno probijena kulturološka barijera, granica nema a kreativnost nesmatano teče među ljudima koji se ne takmiče u prvenstu, ni u bilo čemu, već nadahnjuju i inspirišu sve nas.

3. Maggie Bjorklund – Missing at Sea

Intiman i ispovjednički album pedal steel gitaristice iz Danske, koja je inače svirala u benovima Jack White-a i Howe Gelb-a (sa kojim smo je gledali ovog ljeta u Kotoru na SeaRock festivalu) ponire duboko u lične emocije i donosi suočavanje sa gubitkom kroz pronalaženj novih puteva u životu.

Numera Missing at Sea donosi spoj uklete skandinavske noći i tople elegancije.

4. Robert Plant – Rainbow

Novi renesansi poduhvat velikog pjevača suzdan je od mističnih puteva koji vode engleskim zelenim poljima i drevnim keltskim stazama, pa sve preko afrike i dodira američkog juga. Album Lullaby and... the Ceaseless Roar otima se klasifikaciji a dodiruje emocionalne i zvučne aspekte koji dosežu sam vrh pjevačeve karijere.

5. Damien Jurado: Silver Timothy

Damien Jurado je jedan od najsnažnijih kantautora današnjice, a posljednji album Brothers and Sisters of the Eternal Sun je kosmičko putovanje u prirodu, introspektivnost i povratak sebi. Iako kompleksan i složen, ovaj album on zrači lagodnošću i sviješću, kao put bez povratka...

6. The War on Drugs: Red Eyes

Jedan od definitivno rock albuma godine, po izboru najvećih svjetskih glasila je Lost in the Dream, benda The War on Drugs (naziv nastao kao smislena šala na račun američkih političkih borbi protiv sveg i svačeg: droge, zahlađenja,virusa...). Muzika je djelo Adama Granduciela, glavnog autora koji pjesmama prevazilazi lične krize i tjeskobe, prilično katarzično. Rezultat je muzika koja zvuči poput najljepšeg sna, sanja se dugo, a snovi prepričavaju.

7.Laibach: Whistleblowers

Gotovo bezbrižnim zviždukom počinje ko zna koji po redu album Laibacha, koji donosi sve samo ne bezbrižnost. Ironija je na nivou koji se od ovog benda i očekuje, pa opet, možda ne na ovakav način. Bezbrižan početak uz zvižduk najavljuje mračan album, na kome su Slovenci ponovo društveno angažovani, naravno na svoj ciničan način (Slavoj Žižek je nedavno istakao da je njihov cinizam danas preovladavajuća ideologija). Propitivanje sistema je uvijek bila odlika ovog benda pa tako i ovdje čujemo odjeke savremenih društvenih zbivanja, predočene manje ili više direktno, a ovaj album iako nije protestni, govori o protestu i promjeni.

8. First Aid Kit: My Silver Lining

Mlade sestre Johanna i Klara Söderberg stigle su do svog trećeg albuma Stay Gold na kome prezentuju autorsku zrelost a u isto vrijeme zvuče mladalački. Vokalne harmonije koje su naučile od Fleet Foxes-a došle su do najvećeg izražaja upravo u pjesmi My Silver Lining. Ovako treba da izgleda budućnost.

9. Aziza Brahim: Julud

Iako danas živi i stvara u Barseloni, Aziza Brahim, Sahrawi pjevačica i muzičarka, rođena je u izbjegličkom kampu u Alžiru 1976, a nedugo nakon toga život je vodi na Kubu, da bi se u svoj izbjeglički kamp vratila 1995. Vrlo rano otkriva muziku, pa učestvuje u turnejama sa sahrawi muzičarima širom sjeverne Sahare. Njena muzika donosi spoj ritma sahare i pustinjskog bluza. Album Soutak je proglašen za jedan od najboljih world music albuma u 2014.

10. Jack White: Would you Fight for my Love

Jack White nije uzalud proglašen Willie Wonkom savremenog rock’n’rolla. Nakon što je tokom prethodne decenije redefinisao rock zvuk sa blues korijenima i garažnom oštricom, danas je na suproitnoj strani nekadašnjeg minimalizma, ali ništa manje maštovit i genijalan. Njegova muzika je dokaz da je rock’n’roll igra koja nikad ne završava, i uvijek sama sebe ponovo osmisli.

Bonus video: