Danas je Božić

0 komentar(a)
Božić, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Božić, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 25.12.2014. 07:02h

Pripadnici rimokatoličke vjeroispovijesti danas slave najveći hrišćanski praznik Božić.

Čestitke povodom Božića juče su vjernicima, nadbiskupu barskom Zefu Gašiju i biskupu kotorskom Iliji Janjiću uputili predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i lideri političkih partija.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić čestitao je Božić svim građanima koji taj praznik slave po Gregorijanskom kalendaru.

U čestitki, koja je upućena i nadbiskupu barskom monsinjoru Zefu Gašiju i biskupu kotorskom monsinjoru Iliji Janjiću, Krivokapić je poželio da vjernici praznične dane provedu u toplini porodice i doma, “mjesta sa kojeg čovjek crpi energiju i podršku na svom životnom putu”.

“Ovi blagi dani podsjećaju na važnost zajedništva i suživota, jer samo okupljeni možemo dati više i bolje od sebe za druge, za društvo u cjelini. Crnu Goru i njen građanski duh čuvamo i branimo i u ovom vremenu, čuvajući ono zbog čega trebamo biti svi ponosni”, kaže se u čestitki.

Svima vama koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru Krivokapić je poželio dobro zdravlje, mir, ličnu i porodičnu sreću.

“Ne dozvolite da izazovi novog doba i ljudske slabosti zamagle toplinu. Sa pruženom rukom jedni drugima krenimo zajedno u novu godinu spremniji za sljedeće korake ka društvu jačeg vrijednosnog sistema”, kaže se u čestitki.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je vjernicama katoličke vjeroispovijesti čestitku povodom Božića, poželevši da u miru, slozi i spokojstvu proslave dan Hristovog rođenja.

On je čestitku uputio nadbiskupu barskom i primasu srpskom Zef Gašiju i biskupu kotorskom Iliji Janjiću.

"Povodom Božića, Vama, svještenstvu, svim vjernicima i vjernicama katoličke vjeroispovijesti upućujem najsrdačnije čestitke i želje da u miru, slozi i spokojstvu proslavite dan Hristovog rođenja, veliki hrišćanski praznik koji svojim porukama podstiče najplemenitije u nama i afirmiše vječne civilizacijske vrijednosti“, kaže se u čestitki Vujanovića.

Neka, kaže on, ljubav, solidarnost i briga za bližnje ispune domove radošću i blagostanjem.

"Istrajmo u uvjerenju da su zajedništvo, tolerancija i čovjekoljublje put koji trebamo slijediti kako bi gradili ljepšu budućnost za sve naše ljude i zajedničku domovinu Crnu Goru", kaže se u čestitki.

Premijer Milo Đukanović uputio je, povodom Božića, čestitku nadbiskupu barskom Zefu Gašiju, biskupu kotorskom Iliji Janjiću i svim pripadnicima katoličke vjeroispovjesti u Crnoj Gori.

"Božić je praznik koji vjekovima donosi svjetlost vjere, nade i ljubavi. Ujedinjuje nas oko tradicionalnih, duhovnih i moralnih vrijednosti pravde, razumijevanja i zajedništva. Vrijednosti koje je Crna Gora baštinila kroz istoriju, gradeći sopstveni identitet na temeljima multinacionalnog i multikonfesionalnog sklada, zasnovanog na idejama istinskog humanizma, solidarnosti, mirotvorstva i društvenog dijaloga. Neodvojivi dio tog identiteta je i nasljeđe katoličke zajednice u Crnoj Gori", naveo je Đukanović.

Lideri Socijalističke narodne partije (SNP), Pozitivne Crne Gore, Liberalne partije i Demokratskog fronta čestitali su Božić građanima rimokatoličke vjeroispovijesti, barskom nadbsikupu Zefu Gašiju i kotorskom biskupu Iliji Janjiću.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić, u čestitki je naveo da će Božić, simbol radosti života, još jednom podsjetiti na važnost međusobnog uvažavanja, tolerancije, povjerenja i razumijevanja, bez obzira na vjeru, naciju, političko ili bilo koje drugo opredjeljenje.

"Neka ovaj praznik u vaša srca donese ljubav i svako dobro, a u vaše domove sreću i blagostanje", kaže se u čestitki Milića.

Predsjednik Pozitivne Darko Pajović, čestitao je Božić svima, koji po Gregorijanskom kalendaru slave najradosniji hrišćanski praznik.

"Kao simbol rađanja i stvaranja, ovaj praznik obavezuje i sada i u budućnosti na poštovanje različitosti i spajanje vrijednosti za dobrobit svih naših građana", kazao je Pajović.

On je vjernicima poželio da radost Božića dočekaju i podijele sa ukućanima, komšijama i prijateljima, u miru, zdravlju i poštovanju.

Božić je svima koji slave prema gregorijanskom kalendaru, čestitao lider Liberalne partije, Andrija Popović.

"Božićni blagdani podsjećaju nas na suštinu čovjekovog postojanja, na vrijednosti praštanja i ljubavi koji moraju biti temelj međuljudskih odnosa. Oni su i prilika za okupljanje porodice i prijatelja te zajedničko slavlje svih nas, gradeći na taj način još snažnije međusobne odnose i prevazilazeći lične razlike i podjele“, kaže se u čestitci.

Lekić je naveo da je Božić prilika da se podsjetimo koliiko su međusobno uvažavanje, tolerancija i razumijevanje važni za multietnički sklad i zajednički život.

"Provedite praznik koji simbolizuje nadu i radost života okruženi porodicom i prijateljima, u duhu istinskih vrijednosti", navodi se u čestitki Lekića.

Bonus video: