SPRIJEČITE PUCANJE I ISUŠIVANJE DLAKE

Najčešće greške koje pravimo prilikom peglanja kose

Preporučena optimalna toplota pegle za sve tipove kose je temperatura od 210 stepeni Celzijusa
310 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2019. 15:06h

Uprkos neospornim prednostima sve češće korišćenog aparata koji omogućava brzinsku, a postojanu frizuru iz domaće radinosti, pegla za kosu često oštećuje vlas. Obratite pažnju na najčešće greške prilikom peglanja kose kako biste je sačuvali od pucanja i isušivanja.

Peglanje kose bez zaštitnih sredstava  Jedan od primarnih koraka u oblikovanju frizure peglom je zaštita kose kremom, uljem ili maskom. Ukoliko zaboravite da kosi pružite adekvatnu zaštitu, ona će se zbog izloženosti visokoj temperaturi lomiti, pucati i isušivati se. Podešavanje temperature  Da visoka temperatura isušuje i oštećuje vlasi dobro je poznata negativna strana tretiranja kose presama, zbog čega nastojimo da štetu ublažimo snižavajući temperaturu pegle. Ali takav potez kosi samo nanosi još više štete jer blago je ugrijanim pločama teže izravnati pramen, pa smo prisiljeni da u više navrata povlačimo iste vlasi, čime ih zapravo dodatno mučimo.  Preporučena optimalna toplota pegle za sve tipove kose je temperatura od 210 stepeni Celzijusa. Tragovi pegle na kosi  Prije peglanja kosu je neophodno raščešljati, podijeliti na pramenove i tek onda početi s peglanjem. Čvorove i zapetljane vlasi pegla ne može da izravna, oni ispod visoke temperature dodatno pucaju i uzrokuju stvaranje tragova pegle na kosi. Beživotna kosa bez volumena  Najčešća greška zbog koje kosa nakon peglanja postaje beživotna je pogrešan način peglanja. Povlačenje peglom od korijena nadolje oduzima živost vlasima, pa peglajte kosu tako da početak vlasi peglom povučete od korijena nagore, pa zatim, prateći dužinu vlasi, spuštate pramen. Trik koji će vašoj kosi obezbijediti volumen je i uvijanje vrhova blago prema licu. Korišćenje pogrešne pegle  Pegle s keramičkim pločicama idealne su za sve tipove kose jer lako klize po kosi, a toplina se ravnomjerno raspoređuje. Ako želite da izbjegnete naelektrisanu kosu, koristite peglu s pločama od turmalina koja je idealna za deblju i kovrdžavu dlaku.  Veličina pločica takođe je bitna. Uske pločice namenjene su peglanju kratke kose, a široke - dugoj, gustoj i kovrdžavoj kosi. 

Peglanje vlažne kose  Jedna od najčešćih grešaka koje pravimo u žurbi je peglanje vlažne kose, jer je na taj način vlas izložena dvostrukoj količini toplote kojom vlaga na kosi isparava, oštećujući vlas. Prije peglanja je potrebno prosušiti kosu do kraja. Neredovno čišćenje pegle  Pegla za kosu najčešće se zaprlja uljima sa kose, i preparatima koje nanosimo prije peglanja. Naime, masne čestice lijepe se za pločice, otapaju pod visokom temperaturom, i ponovno lijepe na vlas.  Da ostaci prljavštine ne bi dospjeli na vašu kosu, neophodno je da redovno čistite peglu, i to vlažnim peškirom nakon što se u potpunosti ohladi. Kružnim pokretima nježno trljajte površinu dok ne uklonite prljavštinu. Peglu nakon čišćenja ostavite da se osuši, i tek onda koristite. 

Galerija