Kako biste djetetu objasnili šta je spavanje?

Glumac je 2011. počeo da organizuje konkurs "Izazov plamen" (Flame Challenge). Konkurs se održava svake godine, a zadatak naučnika je da kompleksne koncepte objasne na način koji je razumljiv djeci
0 komentar(a)
spavanje, Foto: Shutterstock
spavanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.12.2014. 19:19h

Nakon što je od njih tražio da jednostavnim jezikom objasne 11-godišnjacima pojam "vatre", "boje", a potom i "vremena", profesor Alan Alda je naučnicima zadao novi zadatak: da djeci pojasne šta je to spavanje.

Kako prenosi AP, popularni glumac, široj publici najpoznatiji po ulozi "Hokaj" Pirsa iz TV serije "M.A.S.H.", već dugo se zanima za nauku. Osim što se bavi glumom, Alda je i vanredni profesor na Fakultetu za žurnalistiku Univerziteta Stoni Bruk u Njujorku i osnivač Centra za nauku komunikacije.

Glumac je 2011. počeo da organizuje konkurs "Izazov plamen" (Flame Challenge). Konkurs se održava svake godine, a zadatak naučnika je da kompleksne koncepte objasne na način koji je razumljiv djeci.

Naučnici imaju rok do 13. februara da podnesu svoja objašnjenja o snu, a to mogu da učine u pisanoj, video ili grafičkoj formi.

Pobjedničko objašnjenje, koje bira grupa od nekoliko stotina studenata, biće nagrađeno čekom na 1.000 dolara.

Alda je glumačku karijeru započeo šezdesetih, a prvu zapaženu ulogu imao je u TV seriji M.A.S.H. Serija je bila vrlo popularna, te se na programu održala čak 11 godina.

Alda je bio toliko oduševljen serijom, da se, osim glumom, počeo baviti i pisanjem scenarija i režijom - napisao je scenario za 20, a režirao 30 epizoda. Za svoj rad na seriji dobio je čak 21 nominaciju za nagradu Emi, a osvojio ih je pet, uključujući za scenario i režiju.

Tako je postao prva ličnost u istoriji američke televizije koja je osvojila Emija za glumu, scenario i režiju u istoj TV-seriji.

Bonus video: