Najčešće fitnes povrede i kako ih izbjeći

Do povreda je najčešće dolazilo zbog velikih gužvi na grupnim treninzima, korišćenja nove i nepoznate opreme i takmičenja sa ostalim ljudima
203 pregleda 1 komentar(a)
aerobik, trening, vježbanje, Foto: Shutterstock
aerobik, trening, vježbanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.11.2014. 19:37h

Prema najnovijim istraživanjima, najčeći problem u teretani su uganuća, iščašenja i istezanja mišića i zglobova.

U istraživanju objavljenom u magazinu “Research Quarterly for Exercise and Sport”, tokom 8 godina bilo je praćeno preko 2 200 povreda nastalih za vrijeme aerobik treninga i vježbanja u teretani. Preko 70 odsto povreda u vezi sa dizanjem tegova nastalo je uslijed ispuštanja teškog tereta ili primanja udarca tokom vježbanja, a skoro 60 odsto povreda vezanih za aerobik trening bilo je izazvano padom. Ukupno gledano, najčešći problem u teretani bila su uganuća, iščašenja i istezanja mišića i zglobova. Do povreda je najčešće dolazilo zbog velikih gužvi na grupnim treninzima, korišćenja nove i nepoznate opreme i takmičenja sa ostalim ljudima. Kako biste spriječili nastajanje povreda, pratite ove savjete fitnes stručnjaka:

Obilježite jasno svoju teritoriju Iako se može činiti kao dobra ideja da fitnes instruktora posmatrate izbliza, najbolje bi bilo zaobići to mjesto jer će se na njega okomiti ljudi željni dokazivanja. Pozadi ćete imati više mjesta, a naročitio se pobrinite se za to da imate dovoljno prostora za korak unazad. Zagrijte se Radite vježbe zagrevanja 10-15 minuta prije treninga. Ako tijelo nije zagrijano, biće manje fleksibilno uslijed slabijeg protoka krvi. Zagrijavanjem ćete smanjiti i šanse za saplitanje ili pad jer ćete vježbanje započeti sa punom koncentracijom.

Čuvajte prste Lomljenje prstiju je povreda koju stručnjaci, nažalost, viđaju bar jednom nedjeljno. Držite tegove dobro pod kontrolom kada ih spuštate i ne ubrzavajte previše čak ni za vreme najintenzivnijih vježbi. Pitajte stručnjaka za savjet Ako ste novi u teretani, ne trčite odmah na sprave za vježbanje. Ukoliko niste sigurni kako se nešto koristi, pitajte nekog od trenera. Ili, još bolje, unajmite svog. Koristite razumno traku za trčanje Ne skačite na traku, i isto tako ne silazite sa nje, kada je u pokretu. Ovaj savjet vam možda djeluje krajnje očigledno, ali treneri se često sreću sa tim problemom. Takođe, prije nego što počnete da vježbate, obratite pažnju na to da li su vam pertle čvrsto vezane – povrede mogu biti i više nego neugodne.

Usporite pred kraj Na većini grupnih treninga hlađenje je zanemareno, iako zahtjeva svega desetak minuta, a doprinosi eliminisanju toksina i sprečava upalu mišića naredni dan. Dodatan problem je što bi naglo usporenje srčanog ritma i nagli pad krvnog pritiska mogli da izazovu vrtoglavicu.

Bonus video: