Nikšić: Nagrade vlasnicima najuređenijih i najljepših prostora u gradu

Nagrade dobili Milena Goranović, Nada i Mišo Knežević, Milena Koprivica, Snežana Vukajlović, Miodrag Krivokapić, Goran Žižić, Danica Nikčević, Ruža Zeković, Lidija Zvicer, Slavka Vilić i “Gitanes petrol”
202 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić nagrađeni uređenje prostora, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić nagrađeni uređenje prostora, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.11.2014. 13:56h

Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića 16. godina, u saradnji sa RTV Nikšić, nagrađuje vlasnike najuređenijih prostora u gradu.

Žiri u sastavu Olja Jovićević, Milijana Kovač, Mina Gezović i Gordana Sarić odlučio je da nagrade dobiju Milena Goranović, Nada i Mišo Knežević, Milena Koprivica, Snežana Vukajlović, Miodrag Krivokapić, Goran Žižić, Danica Nikčević, Ruža Zeković, Lidija Zvicer, Slavka Vilić i “Gitanes petrol”.

"Za ovih 16. godina predstavljeno je preko 300 lijepo uređenih prostora što pokazuje da u našem gradu postoje obdareni i bogom dani ljudi, zaljubljenici ljepote, koje promovišemo sa željom da budu primjer drugima da se tako ponašaju prema svom okruženju, a mi slučajni prolaznici da uživamo u toj ljepoti“, kazala je pjesnikinja Gordana Sarić, "glavni krivac" što je iz godine u godinu sve više Nikšićana koji se trude da opleme dvorišta i od njih naprave prave oaze.

Mileni Koprivici, kojoj je pripala specijalna nagrada za najuređenije dvorište, nije jasno zbog čega se ljudi više ne okrenu prirodi jer tako će im život biti ljepši, zdraviji i bogatiji.

"Ja sam ta koja se brine oko cvijeća, dok sinovi rade oko zimzelenog drveća. Mislim da je lakše nabrojati šta od biljaka nemamo”, kazala je Koprivica čija se kuća nalazi u Dragovoj Luci.

Tu su zimzeleno i ukrasno drveće, palme, cvijeće. Bez obzira što je dvorište Koprivica prava botanička bašta, Milena kaže da joj ne treba puno vremena da sav posao oko biljaka završi jer posao voli i brzo joj ide od ruke.

"Evo 34 godine tu živimo i ja svo to vrijeme malo po malo oplemenjujem prostor. Moram reći da i kada smo živjeli u jednoj baračici da je i ona bila puno cvijeća. Treba puno novca, ali mi sinovi ne brane da radim oko vrta”, kroz osmijeh je kazala Koprivica “ukrašena” prisustvom unuka.

Miodrag Mijo Krivokapić odlučio je da spoji cvijeće i tradiciju i prema ocjeni žirija to je uradio više nego uspješno pa je nagrađen za najljepše uređeno etno dvorište.

"Nije ovo samo moja zasluga. U poslu mi pomažu supruga, sin i snaha tako da je odvorište djelo naših ruku. Posla ima dosta, dosta treba i novca, ali kada nešto volite ništa vam nije teško“, kazao je Krivokapić.

U dvorištu njegove kuće u naselju pod Trebjesom nalaze se i "cvjetna" volujska kola za koja mu je nuđen i automobil, na šta Krivokapić nije želio da pristane.

"Na volujskim kolima je sve novo urađeno, samo su ostali okovi koji su stari oko stotinu godina. U dvorušti ima dosta starog oruđa, opreme, alata, tu je i vinograd. Obožavam da radim oko cvijeća i da budem okružen biljkama“, priznaje Krivokapić.

Iako voli svo cvijeće priznaje da mu je najdraži cvijet, pored supruge, hortenzija.

Dr Radovan Mijanović, predsjednik Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića, kazao je da je organizacija koju predstavlja najbrojnija u Crnoj Gori jer su njihovi članovi svi oni koji koji vole Nikšić i koji se trude da grad bude ljepši, bolji i prijatniji za život.

"Nadam se da mi to možemo i hoćemo kao što smo mogli svih ovih 16 godina zajedno da uređujemo grad, da ga vidimo sa one ljepše strane. A Nikšić sa ljepše strane mogu vidjeti samo oni koji u srcu nose grad, koji znaju šta je lijepo i šta njima treba. Nikšić će biti onakav kakav mi hoćemo, a ne neko drugi”, poručio je Mijanović.

Nakon uručenja nagrada upriličen je kulturno-umjetnički program dok je u holu “Zahumlja” organizovana izložba najljepše uređenih prostoru u gradu.

Bonus video: