Njemačka za svačiji ukus

Sanssouci park čini da se osjetite kao savremenik pruskog kralja. Verder, grad cvijeća, oduševiće vas romantičnim ulicama
54 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2014. 09:20h

Svaki trenutak idealan je za putovanje u Berlin, grad u kojem možete vidjeti sve i u kojem je skoro sve dozvoljeno. Glavni grad Njemačke, koji je zbog Berlinskog zida bio nekadašnji simbol razdvojenosti istoka i zapada, udovoljiće i najzahtjevnijim turistima.

Ljubitelji kulture uživaće u mnoštvu muzeja i građevina koje bude sjećanja na istoriju Njemačke. Ćef će zadovoljiti i oni koji idu zbog provoda, šopinga, oni koje zanima kultura, ili samo odmor... Oni koji su čitali knjigu "Mi djeca sa kolodovora ZOO" ne mogu ravnodušno prošetati pored stanice “Zoological Garden”. A do nje se može stići veoma jednostavno, iz kojeg god dijela Berlina da krenete.

Prevoz u tom gradu savršeno je organizovan. Sa jednog mjesta na drugo lako se stiže podzemnom željeznicom, vozom, tramvajem ili autobusom.

Gdje god da krenete - u obilazak muzeja, šetnju do čuvene Branderburške kapije, zgrade Bundestaga, Aleksanderplaca, Kudama... osjetićete da se negdje između arhitekture i prilično hladnih ljudi, koji skupa Berlinu daju draž moderne metropole, prepliću duh prošlosti i sadašnjojsti. Pažnju turista privlače ostaci Berlinskog zida, muzejsko ostrvo.

Zbog dobro organizovanog noćnog života Berlin “bije glas” da je idealan za slobodne ljude koji su u potrazi za ljubavlju i zabavom.

Ako ste željni mira i odmora od gužve metropole možete “pobjeći” u Potsdam, Verder, Branderburg.. Poći na krstarenje rijekom Havel, uživati u prekrasnoj prirodi, obilaziti vjetrenjače..

Branderburg je, sredinom oktobra, bio u znaku užurbanih priprema za Bundesgarden šou (BUGA), koji će se 2015. održavati u pet gradova smještenih na obalama rijeke Havel. Upravo u tom gradu biće centralni dio nacionalne izložbe bilja, a za tu namjenu renovira se čak i crkva.

Posjetioce Branderburga već 535 godina "dočekuje" statua viteza Rolanda. Osim nje, u tom gradu možete vidjeti velike prekrasne crkve, gradske zidine koje pričaju priču o gradu, ali i prošetati kroz tri istorijska centra.

Ribarski grad Verder - grad cvijeća, oduševiće vas romantičnim ulicama, veličanstvenom crkvom u neo-gotičkom stilu, vjetrenjačama koje su tipične za tu regiju i starim ribarskim kućicama. U tom gradu svakog proljeća održava se festival cvijeća, koji je, objasnili su domaćini “Vijestima”, druga po veličini narodna fešta u Njemačkoj.

Od Berlina se, za nekih pola sata vožnje stiže do Potsdama, glavnog grada pokrajne Brandenburg i grada pruskih kraljeva Fridriha I i Fridriha II, zvanog Veliki. Potsdam turistima pruža poseban ugođaj - tim gradom dominira ljepota parka Sanssouci.

Svaki korak napravljen u tom parku ostavlja bez daha. Sa desne i lijeve strane, ispred i iza, kuda god oko odluta, biće izloženo veličanstvenoj ljepoti palate Sanssouci (palata bezbrižnih).

Sa platoa ispred tog zdanja pruža se pogled na cjelokupan park sa fontanama, građevinama, vrtovima... Osim dvorca, pruski kralj Fridrih II je tu sagradio i galeriju, palatu za goste, oranžeriju, kineski paviljon, Novu palatu.

Šetnja kompleksom čini da se na trenutak osjetite kao savremenik pruskog kralja. Unutrašnjost palate omogućava da vidite kako su znali uživati... Nakon obilaska, lakše će vam biti da shvatite zašto je Fridrih Veliki izabrao baš Potsdam za svoj dvor i ljetnu rezidenciju. Pod noćnim osvjetljenjem sve to dobija drugu dimenziju.

Posebnu draž daju glumci koji obučeni u kostime savremnika oba kralja, predstavama pričaju priču o kraljevskoj porodici, kraljevstvu, vojnoj sili, strogoći Fridriha I i njegovoj opsjednutosti da od sina napravi ratnika koji će ga zamijeniti.

Ipak, Fridrih II se odlučio za lagodan život. Bliže su mu bile nauka, kultura, umjetnost i filozofija od očeve vojne discipline. Prestolonasljednik se tek nakon smrti Fridriha I oslobodio očeve torture. Tada je i postao pruski kralj.

Javna tajna tokom njegove vladavine bila je njegova homoseksualnost. U dvorcu u Sanssouci je okupljao filozofe, pisce i umjetnike, uključujući francuskog pisca i filozofa Fransoa Voltera. Na ljepotu kompleksa sjenku baca istorija, koja podsjeća da je upravo tu donijeto nekoliko zloglasnih istorijskih odluka.

Berlin ima Potsdamski trg, a Potsdam Berlinski trg. Oba grada imaju Brandenburška vrata. U Potsadamu, od Brandenburških vrata počinje pješačka zona u kojoj su kafići, dućani, restorani. Na kraju ulice je crkva Petra i Pavla.

Nadomak crkve naš vodič priča o nekadašnjem životu i sve to uobličava istorijom, kulturom. Dok hodamo, nameće se ideja da je Potsdam najljepše proći šetajući, da ne bi ostali uskraćeni za neku od ljepota.

Predstavljen imidž Njemačke kao turističke destinacije

Oko stotinu novinara i turističkih radnika iz Crne Gore, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine boravilo je sredinom oktobra u Njemačkoj, u okviru Central Europe Workshop (CEW) platforme.

CEW je marketinška platforma za promociju njemačkog turizma. Cilj je poboljšanje imidža Njemačke kao turističke destinacije na područjima centralnog i jugoistočnog evropskog tržišta.

Ovogodišnja radionica, četvrta po redu, održana je u Potsdamu, a organizatori su se potrudili da pospješe znanje učesnika o proizvodima koje nudi Njemačka turistička destinacija. Učesnici CEW-a su tokom boravka imali je priliku da otkriju najnovije trendove, novine i proizvode iz oblasti turizma koje su predstavila 42 njemačka ponuđača.

Galerija

Bonus video: