Drastičan skok stranih turista u Iranu

Soltanifar je taj porast u broju stranih turista pripisao izboru Rohanija za šefa države 2013, opisavši ga kao umjerenog u odnosu na njegovog prethodnika Mahmuda Ahmadinedžada, koji je važio i na domaćoj i na međunarodnoj sceni za radikalnog političara
76 pregleda 0 komentar(a)
Teheran, Foto: Shutterstock
Teheran, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.10.2014. 18:54h

Iran je od marta 2013. do istog mjeseca ove godine posjetilo 4,5 miliona stranih turista, koji su toj zemlji donijeli prihode od šest milijardi dolara, rekao je šef iranske Organizacije za turizam, kulturno nasljeđe i rukotvorine Masud Soltanifar.

Soltanifar je na državnoj televiziji ocijenio da bi turizam, kao industrijska grana u ekspanziji, mogao da potpomogne iransku ekonomiju da izađe iz recesije i ojača valutu te zemlje.

Prema njegovim riječima, broj stranih turista je od marta 2013. do marta 2014. skočio "drastično" za 35 odsto, u odnosu na godinu ranije.

On je taj porast u broju stranih turista pripisao izboru Hasana Rohanija za predsjednika zemlje 2013, opisavši ga kao umjerenog u odnosu na njegovog prethodnika Mahmuda Ahmadinedžada, koji je važio i na domaćoj i na međunarodnoj sceni za radikalnog političara.

Soltanifar je naveo da je svaki strani turista potrošio oko 1.500 dolara u Iranu, a većina je došla iz susjednih zemalja.

Dodao je da je i broj turista iz Evrope dramatično skočio.

Rohani je, od kako je izabran za predsjednika, radio na promociji turizma, kako bi nadoknadio smanjene prihode od nafte zbog sankcija koje je međunarodna zajednica uvela Teheranu, zbog njegovog spornog nuklearnog programa.

Bonus video: