KONKURSI ZA POSAO

Šta poslodavac prvo gleda u vašoj biografiji

66 pregleda 4 komentar(a)
CV, Foto: The Ladders
CV, Foto: The Ladders
Ažurirano: 17.02.2019. 06:42h

Iako mnogi koji se javljaju na konkurse za posao nikad ne saznaju zašto ga nisu dobili, naučnici su pokušali da dođu do odgovora na osnovu čega poslodavci biraju kandidate, odnosno šta oni koji gledaju biografije prvo vide i na osnovu toga donose odluke.

Da bi uopšte procijenili da li je neko kandidat ili ne za posao, poslodavcima, piše Dnevnik.hr, obično treba šest sekundi. Oni za to vrijeme pogledom 'prelete' biografiju i ocijene kandidata, pokazalo je istraživanje časopisa The Ladders, prenosi Business Insider.

Studija je obuhvatila 30 profesionalaca koji regrutuju nove zaposlene, a u njoj je korišćena tehnika 'praćenja pogleda'. Tokom deset sedmica pratilo se šta tačno profesionalci za to vrijme prvo registruju na biografiji kandidata.

U šest sekundi, koliko troše na čitanje CV-a, prvo će pogledati ime, sadašnje radno mjesto i kompaniju, kada je kandidat počeo da radi, radno mjesto na kojem je kandidat prethodno bio zaposlen, kao i podatke o obrazovanju.

Dvije biografije pokazuju kartu 'praćenja pogleda'. Jedna biografija je detaljnije proučena jer je jasnije napisana, sa informacijama navedenim po važnosti.

Kandidatima koji traže posao se zato savjetuje da pri pisanju biografije budu što jasniji i da podatke pišu prema važnosti, dakle najmanje važne na kraju, i po mogućnosti onim redoslijedom kako ih profesionalci i registruju.