Ona se odrekla udobnosti i putuje oko svijeta - biciklom

0 komentar(a)
Snežana Radojičić, Foto: Facebook.com
Snežana Radojičić, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 16.10.2014. 14:51h

Nevladina organizacija Biciklo.me, u saradnji sa kafe-knjižarom Krug, organizuje tribinu o potuvanju biciklom oko svijeta i promociju knjige Snežane Radojičić "Zakotrljaj me oko sveta".

Snežana Radojičić, profesorica književnosti, se odrekla udobnosti koje nudi život "prosječnog čovjeka" da bi živjela, i to ne samo na dan, ono što su za mnoge od nas samo maštarije i snovi.

Prije tri godine je započela svoj put oko svijeta. Biciklom.

"Šta je to što si želela celog života?, upitala sam sebe. Samo da pišem, da budem pisac i da živim slobodno, odgovorila sam bez premišljanja.

Zašto onda to ne radiš? To je bilo toliko logično, toliko poražavajuće jednostavno pitanje, da nije ostavljalo mesta nijednom izgovoru.

Zaista -- zašto? Šta me je to sprečavalo da makar pokušam? Samo moj strah. Od neuspeha. Od života. Od svega.

Ali, zar postoji gori neuspeh od životarenja bez cilja? Nisam morala da odgovorim. Sve mi je bilo jasno, ceo moj život kojim nisam upravljala ja već moj strah. Preda mnom su bile dve mogućnosti: da nastavim kao i do tada, ostajući nezadovoljna, neispunjena, nepronađena; ili da makar pokušam da ostvarim svoj san i budem srećna. Nisam se ni na trenutak dvoumila oko izbora.

Te večeri sam donela najveću odluku u svom životu: krenuću biciklom na put oko sveta, da osvojim ličnu slobodu i pronađem svoju inspiraciju", odlomak je iz romana "Zakotrljaj me oko sveta".

Književno veče hrabre Beograđanke biće održano 18. oktobra, sa početkom u 19.30 časova.

Poziv za dobrovoljne davaoce krvi

Biciklo.me poziva punoljetne bicikliste i ostale građane da daju doprinos i sačuvaju nečiji život.

"Budite sjutra (17. oktobar) 10-ak minuta prije osam sati ispred Zavoda za transfuziju. Kako biste bili spremni za sjutra, noćas se suzdržite od alkohola, neka lagana večera, a sjutra ujutro lagan doručak uz neki čaj ili sok. Kako bismo mogli da javimo tačan broj davalaca koji će se sjutra pojaviti, molim vas da nam javite ako je neko od prijavljenih u međuvremenu odustao iz bilo kojeg razloga", navodi se na stranici te NVO.

Bonus video: