Novi rekord: Obišli 19 država u samo 24 sata

Red na graničnom prelazu prema Kosovu je bio toliko dug da su trojica prijatelja izašla iz automobila i trčeći prešla preko granice a zatim se vratila u automobil samo kako bi mogli da zabilježe da su nogom kročili na Kosovo
7 komentar(a)
pasoš, emigracija, Foto: Shutterstock.com
pasoš, emigracija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.09.2014. 08:27h

Većina ljudi bi se zadovoljila da tokom života vidi 19 evropskih zemalja, ali je trojici prijatelja iz Norveške to pošlo za rukom za samo jedan dan.

Time su oborili rekord, koji je do tada iznosio 17 zemalja za 24 sata.

Tri prijatelja su se odlučila za kombinaciju rent-a-kara i letova kako bi prešli planiranu rutu, koja je počela u Grčkoj u ponedjeljak malo poslije ponoći.

Oni su nastavili put preko Bugarske, Makedonije, Kosova, Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Austrije, Mađarske, Slovačke, Češke, Njemačke, Holandije, Belgije, Luksemburga, Francuske i Švajcarske, da bi svoje putovanje završili u Lihtenštajnu nekih 20 minuta prije nego što je trebalo da istekne period od 24 sata, prenosi Dejli mejl.

Glavno sredstvo prevoza bio je rent-a-kar, ali su dva puta išli avionom – iz Skoplja do Beograda, te iz Beča do Dizeldorfa.

Ojvind Djupvik je cijelo vrijeme putovanja bio zadužen za vožnju, dok je planiranje puta "ostavljeno" putopiscu Gunaru Garfors. Taj Jung Pak je bio zadužen za nabavku, prije svega energetskih pića koja su im pomogla da ostanu budni.

Međutim, detaljno planiranje puta nije moglo da spriječi probleme koji su prijetili da ugroze postavljanje novog svjetskog rekorda.

Red na graničnom prelazu prema Kosovu je bio toliko dug da su trojica prijatelja izašla iz automobila i trčeći prešla preko granice a zatim se vratila u automobil samo kako bi mogli da zabilježe da su nogom kročili na Kosovo.

Kamerman tima je takođe uspio da nakratko bude uhapšen u Grčkoj, zato što je nezakonito snimao situaciju na granici sa Bugarskom.

Kada su stigli u Makedoniju saznali su da je automobil koji su iznajmili već dat nekom drugom u najam, ali su na kraju dobili stari “ford fokus” koji je prešao 100.000 kilometara.

Ovo je bio njihov drugi pokušaj obaranja svjetskog rekorda.

Nakon što su oborili rekord, Garfors je za Hafington post kazao: “Sada ćemo morati da slavimo 24 sata. Ovo je bilo jedno fantastično putovanje.”

Bonus video: