"Porodice su cigle koje grade društvo"

Radio Vatikan prenosi da su pred papom svoje bračne zavjete izgovorili i Gabrijela i Gvido, koji već imaju djecu i koji nisu vjerovali sve do sada da bi brak u takvim okolnostima mogao da bude moguć
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2014. 12:09h

Papa Franjo vjenčao je danas u bazilici Svetog Petra u Rimu 20 parova, među kojima je bilo i onih koji već žive zajedno, pa čak i imaju djecu.

Papa je tokom crkvenog obreda istakao da porodice predstavljaju “cigle koje grade društvo”.

On je parovima poručio da je brak “pravi život, a ne neki TV šou” i da očekuju sukobljavanja, ali im je rekao i da će im “Isus pomoći onda kad ljubav nestane”.

Agencije navode da je riječ o posljednjem znaku da poglavar rimokatoličke crkve želi crkvu da približi svima i da je učini otvorenom za vjernike.

Radio Vatikan prenosi da su pred papom svoje bračne zavjete izgovorili i Gabrijela i Gvido, koji već imaju djecu i koji nisu vjerovali sve do sada da bi brak u takvim okolnostima mogao da bude moguć.

Riječ je o prvoj ceremoniji te vrste u Vatikanu još od 2000. godine kada je tadašnji papa Jovan Pavle II vjenčao jedan par.

Papa Franjo, porijeklom iz Argentine, uveliko je pokazao toleranciju i za mnoga druga pitanja koja su do njegovog pontifikata predstavljala tabu u rimokatoličkoj crkvi, podsjeća AP.

Vatikan smatra seks van braka grijehom, ali papa Franjo je poručio da je "na crkvi da prašta".

Galerija

Bonus video: