Debeljuce imaju jače kosti

0 komentar(a)
vaga, debljina, Foto: Shutterstock
vaga, debljina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.09.2018. 12:11h

Debeljuškaste dame sa upadljivijim stomakom imaju jače kosti u odnosu na pripadnice nežnijeg pola kod kojih je taj dio tijela savršeno zaobljen. Međutim, ovo pravilo ne važi za muškarce, otkrili su australijski istraživači sa Instituta za medicinska istraživanja "Garvan" u Sidneju, nakon istraživanja kojim je obuhvaćeno više od 1.000 zaobljenih muškaraca i žena starijih od 50 godina.

Oni tvrde da ravnomjerno ugojene žene, čak i sa pretjeranim kilogramima, imaju najmanju šansu da dožive prelom. Za ovo otkriće postoji dvostruko objašnjenje. Po jednom, razlog za snažne kosti krije se u tome što one jačaju nošenjem masivnijeg tijela u dužem vremenskom periodu.

Drugo, mnogo prihvatljivije objašnjenje je da žene koje talože salo oko struka imaju viši nivo estrogena, hormona koji utiče na kvalitet kostiju. Ovo je ujedno i odgovor zašto je na svijetu sve više gojaznih ljudi, a sve manje preloma.

Stručnjaci, ipak, upozoravaju žene da suvišno salo u predjelu struka čuva kosti, ali gojaznost ni u kom slučaju nije dobra za opšte zdravlje. Ističu i da najveću korist imaju žene sa viškom kilograma, ali koje nisu gojazne. Smatraju, takođe, da je nekoliko kilograma više generalno dobro za zdravlje, prenose Novosti.

Bonus video: