Očevi koji rade od kuće prihvaćeniji od majki

15,5 odsto ispitanih ženu je smatralo totalno neposvećenom ili vrlo malo posvećenom poslu, dok je to isto za muškarca reklo 3% ispitanih
0 komentar(a)
posao, Foto: Www.shutterstock.com
posao, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 20.08.2014. 07:25h

Za majke koje žele da rade od kuće se smatra da su manje posvećenima poslu, manje su poštovane i manje se sviđaju ljudima od očeva, pokazalo je američko istraživanje.

Ispitanicima je u ovom istraživanju postavljeno pitanje kako bi reagovali na zahtjev muškarca i žene da radi od kuće, kako bi mogli da odu po dijete u vrtići ili da ga sačekaju na autobuskoj stanici.

70 odsto ispitanika bi muškarcu odobrilo zahtjev, a samo 57 odsto bi isto to dopustilo ženi.

Četvrtina ispitanih rekla je da im se sviđa takav muškarac, ali to su isto rekli za tek tri odsto žena.

15,5 odsto ispitanih ženu je smatralo totalno neposvećenom ili vrlo malo posvećenom poslu, dok je to isto za muškarca reklo 3% ispitanih, piše Mashable.

U anketi je učestvovalo 600 odraslih osoba iz svih djelova SAD. Anketa je sprovedena kako bi se ispitalo raspoloženje građana prema tvrdnjama da fleksibilni uslovi na radnom mjestu mogu da smanje neravnopravnost polova na poslu i kod kuće.

Kristin Muniš, profesorica sociologije na Univerzitetu Furman koji je uradio istraživanje, kazala je da rezultati ankete pokazuju da su ljudi slabi na muškarce koji brinu o svojoj djeci i da, uprkos tome što su sve brojnije uspješne i žene sa karijerom, muškarci dobijaju bitku samo ako pokažu imalo odgovornosti za djecu. U javnosti je i dalje jako prisutan stav da je ženi mjesto kod kuće, da brine o porodici i djeci.

Bonus video: