Osam trikova uštede koji će pomoći da se osjećate bolje

Izmjene načina trošenja novca pomoći će vam da pojednostavite svoj životni stil, u finansijskom i svakom drugom smislu
7 komentar(a)
Kreditne kartice, Foto: Shutterstock
Kreditne kartice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.08.2014. 19:41h

Vjerovatno ste gledali TV programe pune različitih predloga napornih načina uštede. Moguće je da ste čuli savjete za štednju namijenjene prosječnom građaninu, koji uključuju izostavljanje jutarnje kafe, nošenje doručka od kuće i sl.

Međutim, postoje metode uštede novca koje sigurno niste uzeli u razmatranje. Pogledajte sljedećih osam načina kojima možete ušedjeti više – i ne brinite, ne morate preskočiti svoj jutarnji kapućino.

1. Uvijek imajte u vidu ukupan trošak

Trgovci uvijek troškove „razbijaju“ u lakše „svarljive“ pogodnosti – ugovori za mobilne telefone, naprimjer. Ako plaćate 100 dolara mjesečno za korištenje mobilnog telefona, ali umjesto da imate u glavi taj mjesečni iznos, razmatrajte ukupni iznos od 2.400 dolara koji ćete platiti za 24-mjesečni ugovor. Razmišljajući na duži rok, možete sebi lakše predstaviti koliko stvarno plaćate za takvu uslugu.

Prema navodima BillShrink portala, koji poredi tarife paketa mobilne telefonije, amerikanci u prosjeku godišnje rasipaju skoro 350 dolara plaćajući skuplje bežične servise. Zamislite koliko dugoročno možete uštedjeti ako se prebacite na jeftinijeg operatora ili izaberete prikladniju tarifu. Samo ilustrativno, mjesečno jeftiniji plan za 15 dolara daje ukupnu uštedu od 360 dolara.

2. Razmotrite produžene garancije

Postoje troškovi koje može odmah i lako prekinuti. Naprimjer, produžene garancije za prodate proizvode donose priličan profit proizvođačima. Vaše kreditne kartice često nude produžene garancije na gotovo sve proizvode, obično udvostručujući izvorni rok garancije. Bilo bi dobro da razmotrite koliko plaćate osiguranje i druge naknade za ovu povoljnost i preračunate moguću godišnju uštedu za uslugu koja vam možda i nije tako važna.

3. Naučite umjeće „zakeranja“

Postoji mnoštvo troškova oko kojih uvijek možete „zakerati“ kod predstavnika davaoca usluge kao što su kablovska, telefon ili internet. Jednostavnim pozivom i izražavanjem želje da promijenite provajdera, službenici su skloni da ponude nižu cijenu vašeg postojećeg paketa samo da bi vas zadržali kao klijenta. Postoje različita uputstva za takve pozive, a jedno od njih su savjeti gurua ličnih finansija Ramit Sethia na MyBankTrakeru. "Zakeranje" je prikladno za godišnje naknade, kaznene naknade i provizije za prekoračenja.

4. Izbjegavajte stanje „bez gotovine“

Izbjegavajte da svakog mjeseca „ispraznite“ stanje na računu kartice kako biste izbjegli da budete „švorc“, što bi značilo da nemate „ni marke“ u slučaju hitnih potreba.

5. Udružite se u troškovima

Nastojte da iskoristite diskonte i akcijske ponude različitih maloprodaja kombinujući vaše kupovine i nabavke sa komšijama, prijateljima i rodbinom. Za samce je definitvno dobro rješenje, ukoliko to ne osjećaju susprezanjem, da nađu „cimera“ kako bi uštedjeli na troškovima stanovanja. Razmotrite mogućnost dijeljenja troškova wi-fi konekcije sa najbližim komšijama.

6. Premjestite nešto sa raspoloživih računa na štedne račune

„Bijele pare za crne dane“ odvojite na poseban račun na koji ćete dodavati male iznose koji preostanu kad podmirite dospjele mjesečne obaveze. Neki ljudi čak koriste uzimanje kredita, kao bi stvorenom obavezom primorali sebe da izdvajaju novac iz redovne potrošnje. Za to plaćaju kamatu, ali i odvajaju novac koji istovremeno oročavaju i time ga drže izvan domašaja vlastite potrošačke groznice. Sve ovo daje mogućnost da se vaša štednja postepeno povećava, polako, ali postojano.

7. Koristite provjerene recepte

Držite se standardnih i oprobanih recepata za pripremanje omiljene hrane. Eksperimentisanje sa novim i egzotičnim jelima zahtijeva kupovinu neobičnih, često skupih namirnica koje je teško očuvati svježim. Pripremajte jednostavna jela, jer naveče, vjerovatno poput većine, nemate dovoljno vremena, a ni snage, da pripremate komplikovana jela. To će vas zaštiti od gomilanja skupih namirnica.

8. Uradite sami

Odredite sebi zadatak da naučite male popravke u kući i da što više stvari rješavate sami. YouTube vam može biti koristan izvor za učenje različitih vještina.

Izmjene načina trošenja novca pomoći će vam da pojednostavite svoj životni stil, u finansijskom i svakom drugom smislu. Ako imate ovih osam savjeta u vidu, možete sačuvati nešto novca u vašem džepu.

Bonus video: