Roditeljstvo: Ne sramotite dijete

Roditelji mogu da imaju pozitivan uticaj na društveni život djece, ali ga isto tako mogu i uništiti
149 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2014. 18:38h

Roditelji mogu da imaju pozitivan uticaj na društveni život djece, ali ga isto tako mogu i uništiti.

Zato pazite roditelji! Evo nekoliko stvari o kojima bi trebalo da razmislite.

Psiholoskinja i bivša učiteljica Mišel Borba, autorka knjige The Big Book of Parenting Solutions: 101 Answers to Your Everyday Challenges and Wildest Worries, izdvaja deset najgorih načina na koje možete uništiti društveni život vaše djece.

Niste dobar uzor

Govorite djeci da moraju pristojno da se ponašaju, a onda verbalno napadnete konobara jer vam nije donio sve što ste naručili? Govorite li djeci da ne govore drugima iza leđa, a onda pred njima bacite sočnu trač partiju preko telefona? Ne očekujte od djece da budu dobri prijatelji, ako to niste ni sami.

Napadni ste

Insistirate da vaš stidljivi sin ima veliku rođendansku žurkzu, iako bi pozvao samo najbliskije prijatelje? Dijete nećete zainteresovati za prijateljstvo za koje samo vi marite.

Vojna škola

Organizujete svaki minut djetetovog vremena dok je s prijateljima? Zabrinuto pratite njegovo druženje? Opustite se i dozvolite djetetu da samo proživi prijateljsko iskustvo.

Sterililnost

Dom nije operaciona sala. Insistirate da prijatelji vaše djece skidaju cipele i nikada ništa ne diraju? Ne budite toliko opterećeni čistoćom jer se tako djeca neće moći opustiti.

Ponašate se poput dinosaurusa

Dijete sramotite pred prijateljima jer ne shvatate njihove načine komunikacije i nove fore? Tjerate dijete da se oblači kao prije trideset godina? Ne odbijajte promjene kada su u pitanju obrasci ponašanja koji su važni vašem djetetu i prijateljima.

Kao čekićem po glavi

Stalno kritikujete način na koji vaše tinejdžer sklapa prijateljstva? Prisluškujete razgovore i govorite mu što je trebao da kaže? Ne budite kritični jer ćete tako dijete obeshrabriti u usvajanju društvenih vještina.

Nosom parate oblake

Prijatelji vašeg djeteta ne zadovoljavaju vaše kriterijume? Odnosite se s nepoštovanjem, ignorišete ih ili nikada nemate vremena da saznate nešto više o njima i bolje ih upoznate? Ne odbacujte prijatelje vaše djece prije nego u obzir uzmete vrijednosti koje kod njih cijene vaša djeca.

Roditelj ili rijatelj

Svom djetetu želite da budete najbolji prijatelj. Va žnije vam je da se sviđate vlastitom djetetu nego da postavite granice? Želite da vam dijete bude toliko omiljeno da ste od kuće napravili glavno mjesto za okupljanje? Ne zaboravite da ste roditelj i treba da postavite pravila ponašanja.

Kao na pustom ostrvu Vama niko nije pomagao kada ste imali problema s prijateljima, pa zašto se zamarati? Ne zavaravajte se da postoji netko ko vašem djetetu može dati veću podršku u nastojanjima da nauči društvene vještine ili da to može postići i bez vas.

Mala kuća strave

Da li se prema svima u porodici odnosite s poštivanjem? Želi li da vaše dijete da dovodi prijatelje kući? Jesu li ponosni na vas i u vama vide uzor? Ne očekujte da će vaše dijete prijatelje dovoditi kući ako vaša kuća nije sretno i ugodno mjesto za boravak.

Koristeći jednostavna roditeljska rješenja možete da promijenite život vašeg djeteta, posebno ako izaberete ona koja imaju težinu u vaspitanju djeteta i potrudite se da ona postanu uključena u svakodnevni život.

Bonus video: