Koncentrišite se!

Koncentracija je ključan faktor uspjeha. Oštar um je velika vrijednost. Vježbanjem na psihičkoj i fizičkoj osnovi razvijate um i tijelo čime ste jači i spremniji za nove izazove.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2014. 17:56h

Jačanje koncentracije

Izaberite jedan predmet u vašem domu i pokušajte što detaljnije da ga zamislite, odnosno fokusirate se na njega 2 putra dnevno, 5 do 10 minuta. Potrudite se da odaberete složeniji predmet koji će od vas tražiti jaču posvećenost Pokušajte da vizualizujete predmet u mislima sa što više detalja i budite tako usredotočeni 5 do 10 minuta. Ovo je odličan način vježbanja koncentracije koji nakon nekog vremena sigurno donosi pozitivne rezultate.

Ispraznite misli

Još jedan faktor koji “ubija” koncentraciju je glava puna raznih misli. Poznati su vam oni dani kada imate na umu „bezbroj“ stvari koje morate da uraditea nikako da se sjetite svih. S vremena na vrijeme pokušajte da ispraznite svoj um od suvišnih misli. Napravite popis nekoliko važnih stvari o kojima ćete misliti a ostalo nastojte izbaciti iz uma. Sve ovo će vam pomoći da u takvim situacijama saberete rasute misli i razlučite one prioritetne od ostalih.

Definišite ciljeve

Važno je znati cilj prije nego što započnete. Ako niste sigurni što bi trebalo da bude krajnji rezultat, zbunjenost će vas onemogućiti da se fokusirate. Nejasni ciljevi često dovode do ponavljanja procesa obavljanja zadatka.

Vizuelizacija – vježbanje izvršavanja zadatka

Ako je pred vama zahtjevan zadatak za koji niste potpuno sigurni kako ćete ga izvršiti, vizualizujte ga. Mnoge su studije dokazale da je mentalno prolaženje po zadatku djelotvorno kao i fizičko izvršavanje istog. To znači da vizuelizacija koristi kao snažno sredstvo vježbe izvršavanja zadatka, što poboljšava stvarne aktivnosti na zadatku i vremenski period potreban za izvršenje.

Razdijelite zadatak na više manjih djelova

Na ovaj način zadatak se neće činiti toliko zastrašujućim i zahtjevnim jer ste jedan složeni cilj podijelili na nekoliko manjih i manje složenih. Na primjer, ako morate da naučite sadržaj velike knjige, razdijelite učenje po poglavljima. Ostvarujući više manjih ciljeva, bićete motivisaniji za ostvarenje cjelokupnog cilja.

Pripazite na ishranu

Studije su pokazale da hrana bogata zasićenim mastima i šećerima smanjuje sposobnost koncentracije. Bitno je da tokom zahtjevnijih mentalnih radnji izbjegavate takve namirnice. Voda je veoma važna jer mozak koristi mnogo vode kako bi dosegao optimalnu razinu rada.

Meditacija

Pod pojmom meditacije podrazumijevamo fokusiranje i koncentraciju. Meditacija je u svojoj suštini tehnika opuštanja pomoću fokusiranja i čišćenja misli. Između ostalog, objedinjuje nekoliko prethodnih savjeta a ima vrlo snažan anti-stres učinak. Tijelo se opuštanjem oporavlja u psihičkom i fizičkom smislu a na tja način se postiže bolje opće stanje i spremnost za zadatke.

Koncentracija je ključan faktor uspjeha. Oštar um je velika vrijednost. Vježbanjem na psihičkoj i fizičkoj osnovi razvijate um i tijelo čime ste jači i spremniji za nove izazove.

Bonus video: