Kako da se ponovo zaljubite u svoj posao?

Rijetko kad je trava zelenija na drugom mjestu. Zato, prije nego što uradite nešto drastično, pročitajte ovo
51 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2014. 17:26h

Dosađujete se od 9 do 5? Prije nego što date otkaz, probajte sa ovim taktikama koje spasavaju karijeru...

Sjetite se uzbuđenja kada ste prvi put došli na sadašnje radno mjesto. Ušli ste u poslovne prostorije trudeći se da koračate sigurnim i samouverenim koracima. Osmjehivali ste se svima sa željom da uvijek ostavite pozitivan utisak. Bili ste spremni da radite i prekovremeno, a ideje su dolazile bez imalo truda. Nekada ste voljeli svoj posao, zar ne?

Ali danas, mnogima taj prvi dan posle vikenda više nije inspirativan kao ranije. Šef nije više tako mio, drag i dobar. Kolege su vam dosadile i stvarno više ne možete da slušate o njihovim ljubavnim problemima. I tako biste promijenili posao, samo kada bi se ukazala malo bolja prilika.

Ali, rijetko kad je trava zelenija na drugom mjestu. Zato, prije nego što uradite nešto drastično, pročitajte ovo.

Iskreni razgovor

Najbolji način da ponovo počnete da se osjećate ispunjeno u profesionalnom smislu jeste da razgovarate otvoreno sa svojim pretpostavljenim.

Zakažite sastanak i potrudite se da ne dođete naoružani negativnostima u stilu:

„Nesrećna sam…“ ili „Mrzi me da…“ Umjesto toga, preokrenite problem u nešto pozitivno. Smislite jedan ili dva super zadatka koja biste željeli da radite. Neka vam to bude glavna tema. Diskutujte o tome. Ako je to nešto što ce vašem šefu uciniti život jednostavnijim, moguće je da će prihvatiti vaš predlog.

Družite se sa ljudima

Sastajanje sa novim kolegama može da unese svježinu u vaš profesionalni život. Prijavljujte se za pozicije koordinatora novih timskih projekata. Takve i slične uloge ponovo će pobuditi vaše interesovanje, što je ujedno dobar način da privucete pažnju nadređenih.

Zaokret u novo

I dalje volite kompaniju u kojoj radite, ali hvatate sebe da maštate o poslu koji obavlja vaša koleginica? Možda biste mogli da istražite ideju prelaska u drugo odeljenje. Naravno, to neće uvijek biti izvodljivo, ali možete bar da je spomenete svom šefu. Prebacite lopticu na njegovu stranu.

Sjetite se nekadašnjeg osjećaja

Ako ste zaboravili kako ste se na početku osjećali odlučno, nabrojite neka svoja tri kvaliteta. Na primjer: Stručnjak sam za tabele, Izuzetno sam temeljna, Odlično organizujem posao. A onda kada sljedeći put neko od vaših kolega bude imao problem, ponudite pomoć bezuslovno. Ponovo ćete se osjetiti korisno.

Galerija

Bonus video: