Biljke koje tjeraju komarce

Bliži se ljeto a sa njim dolaze i komarci. Napravite prirodno sredstvo protiv insekata bez opasnih hemikalija i sa mnogo manje novca
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2014. 12:45h

Osim već gotovih sredstava iz apoteke, kao zaštita od komaraca poslužiće vam neka prirodna sredstva, a prije svega eterična ulja. Mirise citronele, limunskog eukaliptusa, ruzmarina, ricinusa, cimeta, karanfilića, lavande insekti prosto ne podnose i bježe od njih. Nekada su ljudi stavljali vrećice sa osušenim lišćem lavante, rumarina i limuna u ormare kako bi garderobu zaštitili od moljaca, a na prozorima su u malim saksijama uzgajali i tako sprječavali da leteće krvopije uđu kroz prozor.

Neko od ovih eteričnih ulja pomiješate sa maslinovim, s kojom takođe možete namazati kožu da se osigurate protiv komaraca. A, ako želite da komarce držite podalje od svoje kuće ili stana, onda ulje nakapajte na gazu i ostavite da stoji pored otvorenog prozora.

Ulje limunskog eukaliptusa, dokazano je, pruža najefikasniju zaštitu, ali treba znati da u većim količinama može da bude opasno i da se, stoga, preporučuje da ga ne koriste djeca mlađa od tri godine. Sredstvo na bazi ovog ulja možete da napravite tako što ćete ulje limuna eukaliptusa pomiješati sa suncokretovim uljem, u razmjeri 1:10 i time premazati kožu.

Ili, napravite sredstvo od 20 kapi ulja eukaliptusa, 20 kapi kedrovog ulja, 10 kapi ulja geranijuma i 60 ml ulja jojobe. Sve dobro promiješajte i pustite da odstoji oko sat vremena, pa nanesite na kožu, vodeći računa o tome da ne dospije u oči. Ovaj preparat će držati komarce na velikoj udaljenosti i to oko tri sata.

Kada je riječ o biljkama koje štite od komaraca, tu spadaju vanila, lavanda, majčina dušica… Cvjetovima lavande istrljajte vrat, zglobove, dio iza ušiju i koljena. Na ista mjesta nanosi se i ekstrakt ili esencijalno ulje vanile. Komarci ne podnose ni miris bosiljka. Zasadite ga na terasi ili u bašti. Efikasno a vjerovatno najjeftine sredstvo protiv komaraca je jabukovo sirće. Namažite njima isturene djelove kože ili ga popijte razblaženo sa vodom.

Komarci mrze i ruzmarin, žalfiju, cimet, mentu Dok pravite roštilj, položite žalfiju i ruzmarin na užareni ugalj. Isparavanje tih biljaka takođe će stvoriti nepoželjnu atmosferu za komarce.

Ulje od lavande- decilitar maslinovog ulja- 40 kapi etarskog ulja lavandeUlja sipajte u manju staklenu flašicu, zatvorite, dobro promućkajte i namažite kožu posle tuširanja. Osim toga, za zaštitu od uboda komaraca nerazrijeđeno lavandino ulje možete da nakapate po koži. Ako smjesu pravite za dijete umjesto 40 koristite 15 kapi lavandinog ulja.

Bonus video: