Najčešće greške vlasnika ljubimaca

Ne tretirajte ljubimce kao ljude i nikada ih ne vozite u automobilu nevezane. Slijedi nekoliko savjeta stručnjaka o kućnim ljubimcima piše ews.com.au
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2014. 17:30h

1. Ne birate ljubimca koji odgovara vašem stilu života

Morate biti realni po pitanju vremena koje možete da posvetite ljubimcu. Koliko vremena imate za vježbanje, trening i igru?

2. Tretirate ga kao čovjeka

Vlasnici kućnih ljubimaca često zaboravljaju da psi i mačke nisu ljudi s krznom. Lijepo je imati ljubimca kao dio porodice, ali morate da znate da životinje imaju svoje potrebe.

3. Hranite ih kuvanim kostima

Kuvane kosti predstavljaju opasnost jer mogu zapeti u ustima ili jednjaku. Uvijek ih hranite sirovim kostima.

4. Ne ulažete dovoljno u dresuru

Dresura štenadi imat će veliki uticaj na njegovo ponašanje kao odraslog psa. Važno je nastaviti s dresurom i kasnije jer to vrijeme kada hormoni divljaju i psi postanu lako rastrojeni.

5. Ne omogućujete im dovoljno psihičke i fizičke aktivnosti

Kada vas dugo nema kod kuće, važno je da vaš ljubimac ima šta da radi. Trebalo bi da je aktivan prije nego što vi odete i ostavite im neku zanimaciju. Na primjer, psi se mogu zabaviti interaktivnim igračkama za žvakanje, a mačkama nabavite penjalice i nešto za grebanje.

6. Mislite da je slatko što vam je ljubimac debeo

To je jednako za njih opasno isto kao i za ljude. Postaju sojetljici na brojne bolesti uključujući dijabetes i srčane bolesti.

7. Ne pazite na dentalnu higijenu ljubimaca

Upale desni česte su kod ljubimaca i mogu da budu uzrok njihove patnje. Neophodni su redovni pregledi zuba te prehranu s tvrdom hranom i idealno, sirove kosti.

8. Zaboravljate da ažurirate identifikacione podatke

Čest problem, posebno kod čiovanih ljubimaca, je što se ne ostavljaju novi podaci poput adrese i broja telefona. To je važno u slučaju da vam se ljubimac izgubi.

9. Mačku ne držite u zatvorenom prostoru

Mačke koje žive u zatvorenom prostoru često žive duže od onih koje žive napolje, jer nisu u opasnosti da ih udari automobil, da se zaraze ili ih napadne druga životinja.

10. Ljubimac nije osiguran u automobilu

Ako naglo zakočite ili doživite nesreću, ljubimac koji sjedi slobodan lako će izletjeti kroz prednje staklo. Vlasnici pasa moraju da osiguraju korpu

Bonus video: