Podgorica: Besplatno predavanje autorke Porodičnog bukvara

Novković promoviše model drugačijeg, takozvanog stvaralačkog vaspitanja
167 pregleda 0 komentar(a)
Porodični bukvar, Foto: Porodicnibukvar.rs
Porodični bukvar, Foto: Porodicnibukvar.rs
Ažurirano: 18.05.2014. 12:24h

Autorka knjige Porodični bukvar, profesorica Milica Novković, održaće u ponedjeljak, 19. maja od 20 sati besplatno predavanje "Vaspitanjem bez kazne i nagrade do smanjenja nasilja u porodici, vrtiću i školi" u objektu Banja u Podgorici, saopšteno je iz Udruženja Roditelji.me.

Predavanje je namijenjeno roditeljima, vaspitačima i svima koji rade sa djecom, a promoviše model drugačijeg, takozvanog stvaralačkog vaspitanja koji je i opisan u Porodičnom bukvaru.

Predavanje organizuju udruženje Roditelji, vrtić Svetionik iz Bara i Kulturno-infomativni centar „Budo Tomović“, koji je ustupio salu.

U okviru posjete Crnoj Gori Novković je ove sedmice održala predavanja u Tivtu i Kotoru, a sjutra će razgovarati sa roditeljima i vaspitačima u PPU Vini Pu u Budvi. U ponedjeljak će biti gost i PPU Pinokio, a nakon Podgorice predstaviže u Baru način vaspitanja koji zagovara i promoviše.

U Porodičnom bukvaru Novković sugeriše da se stereotipan princip kažnjavanja i nagrađivanja djeteta zamijeni modelom strpljivog razumijevanja i objašnjavanja, opraštanja i ispravljanja dječijih grešaka. Tako vjeruje da se u mališanu podstiče stvaralačko jezgro sa kojim svako zdravo dijete dolazi na svijet.

Princip Milice Novković, koja se zalaže za način vaspitanja bez kazni i nagrada, nastao u Srbiji 1932. godine. Njegov tvorac je pedagog prof. Petar Savić u djelu Nova škola, a Novkovićeva ga je, kao profesor književnosti, 25 godina primjenjivala u praksi. Poslije smrti svoga učitelja, Milica je otvorila privatni vrtić i shvatila da se princip stvaralačkog vaspitanja može primijeniti i na porodicu, navode iz Udruženja Roditelji.

Bonus video: