Uštedite na gorivu

S obzirom na sve učestalija poskupljenja goriva, mnogi potrošači traže razne načine da umanje udarac na svoje novčanike.
51 pregleda 2 komentar(a)
koa, Foto: I.telegraph.co.uk
koa, Foto: I.telegraph.co.uk
Ažurirano: 16.05.2014. 17:27h

Vozite umjerenom brzinom. Vjerovatno će vam trebati više strpljenja, ali vozeći brzinom od 80km/h, umjesto 100km/h, ili čak 120 km/h, ćete zaista uštedjeti novac.

Vozite smireno. Izbjegavajte nagla ubrzanja i kočenja, kad god je to moguće. Jednom kad uspostavite brzinu na autoputu, trudite se da je i održavate.

Smanjite nepotrebni tovar. Nemojte nositi stvari na krovu automobila, osim ukoliko baš nije od izuzetne važnosti. Ogromni krovni nosač, čak i ako na njemu ne nosite ništa, znatno povećava potrošnju goriva.

Nemojte koristiti premium gorivo. Ukoliko automobil zahtijeva obično gorivo, nemojte kupovati premium sa lažnim uvjerenjem da će Vaš motor bolje raditi. Jedina razlika koju ćete osjetiti je pri plaćanju računa na pumpi. Većina automobila sasvim dobro radi i na običnom benzinu. Ukoliko u vlasničkom listu piše da se mora koristiti premium – kupite premium, a ukoliko piše da je preporučljivo kupiti premium – istraživanja su pokazala da je razlika u vožnji zanemarljiva.

Neka gume uvijek budu dobro naduvane. Slabo naduvane gume ugrožavaju vožnju i brže se troše. Provjerite pritisak na gumama automobila barem jednom mjesečno.

Izbjegavajte da ostavite upaljen auto ukoliko ne vozite. Koristite kao pravilo da, ako stojite u mjestu duže od 30 sekundi, isključite motor, savjetuje Consumer Reports

Bonus video: