Djeca uče da troše novac

10 lekcija o novcu koje bi svako dijete trebalo da nauči da ne bi odraslo u raskalašnog trošadžiju
144 pregleda 1 komentar(a)
pare, Foto: Shutterstock
pare, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.05.2014. 17:46h

Djecu od malih nogu treba učiti kako da štede novac i na koji način ga je najbolje rasporediti. Na ovoj važnoj lekciji vaša će vam djeca jednog dana biti zahvalna, jer će bolje znati da upravljaju svojim parama

1. Lekcija broj jedan: novac ne raste na drvetu

Promatraju li vas vaša djeca dok podižete gotovinu s bankomata, dobijaju utisak kako je do novca lako doći – dovoljno je samo pritisnuti brojeve i novčanice same ispadaju iz automata. Trebalo bi da im objasnite da ste morali puno da radite i da se trudite da bi ste dobili te novčanice i kako su banke i bankomati samo veliki novčanici

2. Pokažite im kako mudro da trošite džeparac

Da biste naučili djecu da pametno raspolažu svojim novcem, dajte im džeparac i pratite kako će ga potrošiti. Ukoliko vaše dijete kupi nekakvu igračku koju je slučajno vidjelo u izlogu, zbog čega mu neće ostati dovoljno za nešto što stvarno želi, na najbolji način će shvatiti koje su posljedice nerazumnog odnosno neplanskog trošenja novca.

3. Čekanje se isplati

Parola 'kupi sada, plati kasnije' loš je putokaz djeci koja će jednog dana kad se osamostale nepromišljeno da se razmašu kreditnom karticom i tako upasti u dugove i očajnički pretakati 'iz šupljeg u prazno'. Da bi ste to spriječili naučite ih kako se čekanje više isplati.

Dobar primjer za to je pica – napravite zajedno picu sa svim sastojcima koje vaša djeca najviše vole, a potom za poređenje ispecite jednu gotovuiz zamrzivača. Za picu koju ste sami pripremali potrebno je puno više vremena, ali se čekanje isplatilo jer je znatno ukusnija od smrznute.

4. Plansko trošenje budžeta

Djecu treba da nauče i kako nije mudro odmah potrošiti sav novac koji dobiju. Zbog toga, prije nego što odete u zajedničku kupovinu izradite proračun – šta ćete kupiti, u kojim prodavaonicama i koliko planirate da potrošite. Pritom upoređujte cijene u pojedinim trgovinama, provjerite koji su proizvodi na sniženju i koliko ste uštedjeli. Ne zaboravite na bodove za popust ukoliko ih prikupljate. Djeca će vrlo brzo shvatiti sve prednosti planirane kupovine.

5. Štednjom novca do nove igračke

Ko štedi, uvijek svega ima - poznata je poslovica koju bi trebalo da otkrijete mališanima. Ako je vaše dijete poželjelo novu igračku, a nema dovoljno novca da je kupi, recite mu neka počne da štedi novac kojim će moći da ispuniti tu želju. Čim prikupi dovoljno, odvedite dijete u trgovinu neka kupi željenu igračku. Takvo iskustvo ponukat će ga nastavi štedjeti za neku novu igračku i shvatiće da je štednja super stvar!

6. Vodite bilješke o ušteđevini

Važno je za dijete da zna gdje se nalazi njegov novac kao i njegov tačan iznos. Naučite mališane da na računalu i da vode zabilješke o količini novca koji prikupljaju u svojoj kasici. Ukoliko još nisu toliko vješti s brojkama i slovima, pomognite im. Tako će ujedno moći da prate u kojem vremenskom periodu su uspjeli da prikupe određenu svotu novca.

7. Sastavite popis djetetovih želja

Nije nimalo lako odrediti top listu prioriteta. Stoga je bezbolnija varijanta sjesti za sto s njima i napraviti popis onih stvari koje bi željeli da kupe svojom ušteđevinom. Pomozite im pritom sugestijama kako bi njihov odabir bio što bolji.

8. Otkrijte djeci sve prednosti štednje

Upoznajte dijete sa svim prednostima štednje. Otkrijte mu što je to kamata i kako njegovi oročeni novčići zahvaljujući kamati s vremenom mogu sami od sebe da narastu. Kad upozna sve blagodati štednje, neće poželjeti da potroše sav novac na igračke već će uvijek paziti da mu nešto ostane za kasicu.

9. Zdrava doza skepse

Naučite djecu da ne vjeruju slijepo šarenim TV reklamama i ukažite im na razne marketinške trikove kojima se služe mnoge firme da biproizvode što bolje plasirale na tržište i ostvarile veliki profit. Objasnite im da moraju da sumnjajuu atraktivne fotografije i poruke s malih ekrana koje često nisu istinite, a sve u cilju da izmame naš novac.

10. Novcem možemo i da pomažemo a ne samo kupujemo

Poučite djecu da jedan dio svoje ušteđevine odvajaju za dobrotvorne svrhe. To će ih naučiti kako se novac može iskoristiti ne samo za kupovinu, već i za pomoć drugima. Neka otkriju kako nije bitno koliko su novca poklonili jer jednako je važna svaka para

Bonus video: