Ljudsko ponašanje je najšeći uzrok napada pasa

Stručnjaci veterinarske struke istražili su uzroke 256 napada pasa koji su završili smrću žrtve. Napadi su se dogodili u SAD-u u periodu od 2000. do 2009. godine
3 komentar(a)
pas, Foto: Pinterest
pas, Foto: Pinterest
Ažurirano: 10.05.2014. 12:50h

Istraživanje 256 napada pasa sa smrtnim posljedicama pokazalo je "ružnu istinu" koja ukazuje na to da je uzrok napada ljudsko ponašanje koje se ne može regulisati zakonom.

Deset godina dugo istraživanje koje je nedavno objavljeno u časopisu Journal of the American Veterinary Medical Association, pokazalo je da psi uglavnom nisu krivi za napade.

Stručnjaci veterinarske struke istražili su uzroke 256 napada pasa koji su završili smrću žrtve. Napadi su se dogodili u SAD-u u periodu od 2000. do 2009. godine.

Rezultati istraživanja:

  • 21 odsto vlasnika pasa prije napada već je imalo problema sa zlostavljanjem/zanemarivanjem životinja
  • U 87 odsto napada sa fatalnim posljedicama 'na mjestu događaja' nije bilo osoba koje su sposobne da intervenišu kako bi spriječili/zaustavili napad
  • 84 odsto pasa koji su napali čovjeka nije bilo kastrirano
  • 45 odsto žrtava bile su osobe mlađe od pet godina
  • 76 odsto pasa nije bilo socijalizovano odnosno njihovi vlasnici nisu ih naučili kako da se ponašaju u društvu drugih ljudi
  • 77 odsto žrtava nije bilo sposobno da na odgovarajući način komunicira sa psima (npr. bile su premlade ili bolesne)
  • U 31 odsto napada mediji su krivom proglasili rasu koja nije učestvovala u napadu
  • Zanimljivo, 67 odsto odraslih žrtava bilo je pod uticajem droge ili alkohola

Ružna istina

Dr. Ken Tudor u svom osvrtu na istraživanje kaže da je iz njega vidljivo da je 'nedostatak nadzora' najveći problem kod napada pasa.

Pri tome ne misli isključivo da pod nadzorom nisu psi, već na primjer i djeca koja su sa psima ostavljena bez nadzora.

Brine ga što se većina napada mogla spriječiti, piše portal 24sata.hr.

"Istraživanje je pokazalo "ružnu istinu" koja ukazuje na to da je uzrok napada ljudsko ponašanje koje se ne može regulisati zakonom. Mnogi vlasnici pasa i prije napada bili su poznati kao zlostavljači ili su ponašanje svojih pasa pokušavali da isprave na pogrešan način, recimo kažnjavanjem", kaže dr Tudor.

Bonus video: