Najbolji dIo dana, kada možete da jedete ugljene hidrate

109 pregleda 1 komentar(a)
ugljeni hidrati, Foto: Shutterstock
ugljeni hidrati, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.08.2018. 17:44h

Mnogi zaljubljenici u fitnes i zdravu ishranu savetuju da u potpunosti izbacimo ugljene hidrate iz ishrane. Ipak, postoji način kako da ih jedete a da se ne ugojite.

Iako je široko rasprostranjen mit da je bolje za večeru jesti laganu hranu, sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, a za doručak i ručak konzumirati težu, nutricionisti sa tim nisu saglasni, piše Dejli mejl.

Šana Sako, registrovani dijetetičar i lični trener iz Hjustona, kaže da najgori period dana da jedete rafinisane ugljene hidrate upravo jutro, te bi za prvi obrok trebalo da izbjegavate peciva, palačinke i francuski tost.

"Umjesto ove hrane, trebalo bi da imate dobro izbalansiran obrok za doručak. Na taj način ćete biti siti tokom dana i imaćete stabilan krvni pritisak", ističe Šana za Pop šugar (Pop sugar).

Istina je da je teže izabrati zdrave namirnice za doručak, jer smo često tada u pokretu te se opredeljujemo za najlakše opcije kao što su peciva i palačinke.

Šana ne preporučuje eliminisanje ugljenih hidrata iz ishrane.

Njen savjet je da se opredijelite za balansirane namirnice za doručak, ručak i večeru. Vaš obrok treba da se sastoji od integralnih žitarica i dobrog kompleksa ugljenih hidrata poput voća, povrća i ovsenih pahuljica koje će vas zasititi na duže staze.

Ona dodaje da ne postoji optimalno vrijeme kada bi trebalo da jedete rafinisane ugljene hidrate, koji sadrže dodati šećer, kao što su peciva zato što bez zdravog balansa proteina, kompleksa ugljenih hidrata i zdravih masti, vaš nivo šećera u krvi će se povećati, što će kasnije dovesti do pada.

Ali ako želite da sebe počastite ugljenim hidratima, Šana kaže da takvo jelo konzumirate na kraju dana, prije spavanja, kako biste izbjegli pad nivoa šećera u krvi kao i osjećaj gladi, koji obično vodi do prejedanja, prenosi B92