TVRDNJE NAUČNIKA

Geni utiču i na anksioznost

Analizom strukture mozga u anksioznim porodicama majmuna ustanovljene su sličnosti, pa tako mozak anksioznih roditelja i djece liči u djelu koji je zadužen za odgovor na strah
182 pregleda 0 komentar(a)
Dijete (Novine)
Dijete (Novine)
Ažurirano: 24.08.2018. 13:44h

Još mnogo toga ne razumijemo o anksioznosti i mentalnim bolestima, ali naučnici su skoro saglasni da se većina razvije kroz kombinaciju genetskih i faktora sredine.

Studija Univerziteta u Viskonsinu sada upozorava da anksiozni roditelji imaju veliku šansu da ovu svoju osobinu prenesu na potomke.

Naučnici su dugo istraživali anksioznost u porodici i mislili da se prenosi tako što dijete posmatra nervoznog roditelja, pa i samo postaje takvo.

Studija sprovedena na majmunima, ipak, pokazuje da je stvar u genima. Budući da je riječ o primatima sličnim nama, naučnici vjeruju da rezultati mogu da se primjene i na ljude.

Analizom strukture mozga u anksioznim porodicama majmuna ustanovljene su sličnosti, pa tako mozak anksioznih roditelja i djece liči u djelu koji je zadužen za odgovor na strah.

Naučnici vjeruju da je brzo ustanovljavanje anksioznosti veoma važno, jer djeca koja prve simptome dožive u ranom djetinjstvu imaju veliku šansu da razviju depresiju ili anksioznost kasnije tokom života. Pretjerana stidljivost i veliki strah praćen mučninom prilikom polaska u školu, neki su od alarmantnih signala, prenose Novosti.