fejs zna kako

Na osnovu Facebook profila saznajte kako se neko ponaša na radnom mjestu

Dvije najvažnije osobine koje možemo otkriti na Facebooku o korisnicima i povezati ih sa ponašanjem na poslu savjesnost i ekstrovertnost
7 komentar(a)
Facebook, Foto: Shutterstock
Facebook, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.05.2014. 11:26h

Do sada su sprovedena brojna istraživanja o uticaju Facebooka na korisnike i o tome šta sve sadržaj sa te mreže govori o njima pa su tako neka istraživanja pokazala da statusi koji se objavljuju na toj mreži mogu da otkriju ko je psihopata, koliko će trajati ljubavna veza, a otkriveno je i da statusi i fotografije utiču na (loše) raspoloženje drugih korisnika Fejsa.

Jedno od posljednjih istraživanja u vezi sa Facebookom pokazalo je jednu stvar koja bi mogla biti zanimljiva svim poslodavcima – sadržaj kojeg korisnici objavljuju može da pokaže i koliko će te osobe biti uspješne na poslu. Ovo su istraživanje na grupi od 146 osoba sproveli Ričard Landers i Katlin Kavanuh sa Old Dominion Univerziteta iz Virdžinije i zaključili da postoji povezanost između osobina korisnika (koja se, naravno, može otkriti/saznati na Fejsu) i uspjeha na poslu.

"Prateći nečiji profil na Facebooku možemo da saznamo kako će se te osobe ponašati na radnom mjestu", prenijeli su rezultate ovog istraživanja na Business Insideru napominjući da su dvije najvažnije osobine koje možemo otkriti na Facebooku o korisnicima i povezati ih sa ponašanjem na poslu savjesnost i ekstrovertnost, odnosno otvorenost prema drugim ljudima.

Landers objašnjava kako savjesne osobe nikad ne kasne, svoje zadatke izvršavaju pedantno i na vrijeme, organizovane su i, od svih osobina, upravo se savjesnost povezuje sa uspjehom na poslu. Otvorenost pokazuje kako se osobe ponašaju i osjećaju u društvu veće grupe ljude – ova je osobina vrlo važna za ljude koji se bave npr. prodajom i u čestom su kontaktu sa drugim ljudima, ali nije toliko važna za neka druga zanimanja, poput programera.

Poslodavci ionako njuškaju po profilima (potencijalnih) zaposlenih tako da će im rezultati ovog istraživanja dati još jedan dodatan razlog za pretraživanje i analiziranje profila na Facebooku.

Preporučujemo za Vas