Žuti iz Vršca najljepši na izložbi pasa rase bokser

„Rajko je zaslužan što su bokseri u Crnoj Gori lijepi i uspješni i što izložbe koje organizuje predstavljaju praznik za oči"
624 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2014. 07:20h

Tibor Olah iz Zrenjanina prohodao je uz njemačkog boksera. Ta ljubav traje i danas a strast prema bokseru, rasi koja je stvorena prije više od 150.godina a zvanično priznata 1895., prenio je i na porodicu. Danas su Tibor i njegov budući zet doveli Unu na petu godišnju izložbu pasa rase bokser koju je u Rastovcu kraj Nikšića, na imanju „Riverside“, organizovao „Boxer klub Montenegro“.

"Prohodao sam pored boksera i onda ga dugo nijesmo imali. Kada sam imao 15-ak godina kupio sam sebi boksera i od tada se ne razdvajamo. Uzgajanjem pasa se intezivno bavim 35.godina i redovno učestvujem na izložbama“, kazao je Olah koji drži odgajivačnicu „Torontal“. Na takmičenjima psi iz njegove odgajivačnice uglavnom osvajaju jedno od prva tri mjesta a Uni je jučerašnja izložba bila treća na kojoj je učestvovala. Na prvom takmičenju je bila prva u razredu i najljepša beba izložbe, dok je na drugoj izložbi bila treća. Milorad Bosančić, profesor fizičkog vaspitanja i direktor osnovne škole „23.oktobar“ u Golubincu, Stara Pazova, na sina Slavka nije prenio samo ljubav prema sportu i profesorskom pozivu, već i prema bokserima.

"Od 1979.godine nijesam bez boksera, a odgajivačnicu 'El bosk' imam od 1984. Trenutno imamo 14 odraslih boksera, a tu su i štenad. Bokseri su naša opsesija i ljubav. U Nikšić smo došli sa tri psa, a jedan od njih je šampion Srbije“, kazao je Bosančić.

Tibor Olah

Slavko i Milorad Bosančić Foto: Ivan Petrušić

Porodica Bosančić štenad uglavnom prodaje na američko i tržište Zapadne Evrope, ali se dešava da neka završe i u Srbiji i zemljama regiona.

"Zbog loše ekonomske situacije štenad u Srbiji i Crnoj Gori se prodaju po cijeni od 200 do 400 eura, dok je njihova cijena u Americi, gdje ih dosta prodajemo, od 1.000 do 1.500. Na ovoj izložbi imao sam priliku da vidim i dva psa koje smo prodali ljudima iz Crne Gore“, kazao je Bosančić.

Nikola Nadžakov je sa suprugom Ljubicom došao iz Makedonije kao bi njihov pas Mond učestvovao na prvoj „specijalki“ (izložba samo određene rase).

Nikola Nadžakov sa suprugom Ljubicom je došao iz Makedonije, Foto: Ivan Petrušić

"Početnik sam u ovome. Mond, koga sam kupio u odgajivačnici 'Nik box' je mlad, imao 12 mjeseci i do sada je učestvovao na nekoliko izložbi, ali prvi put na 'specijalki'. Na prethodnim izložbama je odlično ocjenjen i sudija iz Italije mu je na takmičenju u Đevđeliji dao najvišu ocjenu“, kazao je Nadžakov.

"Boxer klub Montenegro“ je osnovan 2008.godine i do sada je, prema riječima predsjednika Rajka Proročića, uspješno organizovao četiri izložbe – u Petrovcu, Baru, Čanju i Cetinju. Na jučerašnjoj jubilarnoj izložbi učestvovalo je 47 pasa iz Crne Gore, zemalja u okruženju, ali i iz Italije, Austrije i Mađarske.

Proročiću je prof. dr Miloš Lučić iz Novog Sada, kinološki sudija i predsjednik Svjetske bokser federacije (Atibox), uručio izdanje izašlo povodom jubileja 60. godina Atiboxa.

„Rajko je zaslužan što su bokseri u Crnoj Gori lijepi i uspješni i što izložbe koje organizuje predstavljaju praznik za oči. Kao predsjednik Atiboxa želim da se zahvalim svima koji su učestvovali u formiranju 'Boxer kluba' Crne Gore koji je danas jedan od prominentnih punopravnih članova Atiboxa“, kazao je Lučić.

„Rasa bokser je zadnjih pet godina dosta zastupljena u Crnoj Gori. Ono što je preporučuje je dobar temperament, lijepa narav, privrženost porodici, posebno djeci, jer su po razmišljanju kao djeca – samo razmišljaju o igri. Pas nije agresivan i povoljan je za držanje u kući“, kazao je jedan od organizatora izložbe Đoko Krivokapić koji boksere drži od 1995.godine.

Đoko Krivokapić, Foto: Ivan Petrušić

Generalni sponzor izložbe je firma „Doggyland“ koja se bavi uvozom njemačke super-premijum hrane za pse „Josera“.

Najljepša odgajivačka grupa – Nik boks

Kinološki sudija Miloš Lučić imao je pune ruke posla – premalo nagrada za toliki broj lijepih pasa.

"Psi koji su prikazani zaslužuju da dobijaju prva mjesta na izložbama širom Evrope i svijeta“, kazao je Lučić.

Najljepši pas izložbe, a ujedno i najljepša veteranka, je žuti bokser vlasnika Miće Joksića iz Vršca. Odgajivačnica „Nik boks“ iz Nikšića, vlasništvo Đoka Krivokapića, je pobrala nekoliko nagrada. Najljepši par, kao i beba izložbe, tigrasta ženka, ali i najljepša odgajivačka grupa su iz Krivokapićevog „Nik boksa“.

Tijelo atlete, glava sa čijeg lica se čita raspoloženje

Njemački bokser je nastao ukrštanjem dvije rase pasa sredinim 19. vijeka, a priznat je od 1895 god. kada je Boxer klub iz Minhena promovisao rasu i donio njen standard. Iako je riječ o autohtonoj rasi njemački odgajivači danas ne drže primat kada je vrhunski kvalitet ove rase u pitanju, već najveće uspjehe na specijalkama postižu odgajivači iz Italije, Belgije, Holandije, Francuske.

Bokseri su u početku korišćeni za lov, a kasnije i kao pastirski psi, dok se danas često koriste kao psi čuvari, policijski ili vojni psi, za potragu i spašavanje. Današnji bokser je nježan, privržen i pun ljubavi prema vlasniku i porodici, veoma znatiželjan, veselog ponašanja, vrlo inteligentan i brzo uči. Za njega kažu da je savršenstvo linija i oblika - počevši od tijela atlete do prelijepe izražajne glave sa koje se, u svakom trenutku, može "pročitati" njegovo raspoloženje, gotovo kao i sa ljudskog lica.

Galerija

Bonus video: