ZASTARJELE INFORMACIJE

Mitovi o njezi noktiju u koje ne treba vjerovati

100 pregleda 0 komentar(a)
nokti, manikir, Foto: Shutterstock
nokti, manikir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.08.2018. 13:44h

Kada je riječ o noktima, mnoge žene vjeruju u neke činjenice koje se temelje na zastarjelim informacijama. Donosimo vam spisak najčešćih mitova o noktima i njihovoj njezi u koje odmah možete prestati da vjerujete:

Nokti moraju “disati”

Ploča nokta sastoji se od mrtvih ćelija, kojima kiseonik nije potreban, pa cijela priča o “disanju noktiju” pada u vodu. Sve dok posjećujete salon u kojem je oprema sigurna i dezinfikovana, jedino što se vašim noktima, ukoliko uvijek imate lak za nokte, može dogoditi je da na njima ostanu žute mrlje.

Bijele tačkice na noktima su posljedica nedostatka kalcijuma

Ove tačkice ne uzrokuje nedostatak kalcijuma, nego oštećenje nokta, koje nastane kada se gel ne skida pažljivo ili kada se za njegu noktiju koriste pregrubi alati, poput pregrube turpije.

Nokti će vam biti zdraviji što ih više turpijate

Ovo zavisi od toga kako ih turpijate. Nikad ih ne bi trebalo turpijati grubom turpijom jer tada dolazi do oštećenja nokta. Osim toga, uvijek bi ih trebalo turpijati u istom smjeru kako bi dobili željeni oblik.

Proizvodi za nokte mogu poboljšati njihov kvalitet

Kozmetika može zaštititi vaše nokte, ali vitamini iz nje ne mogu prodrijeti u nokat. Sastojke zdrave i korisne za nokte možete unijeti samo putem hrane, pa je zdrava ishrana veoma važna, prenosi Ljepota i zdravlje.