Jagode liječe upale debelog crijeva i smanjuju simptome Kronove bolesti

133 pregleda 0 komentar(a)
Jagode, Foto: Shutterstock
Jagode, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.08.2018. 16:14h

Svakodnevno konzumiranje šake jagoda može pomoći u liječenju bolesti crijeva, otkriveno je u studiji koju su radili eksperti sa Univerziteta Masačusets.

Testiranja koje su urađene na miševima pokazala su da ukoliko pojedete nekoliko jagoda dnevno možete smanjiti upalu debelog crijeva i spriječiti dijareju koja u sebi sadrži krv. Također, ovo voće smanjuje nagli gubitak kilaže zbog bolesti crijeva.

Eksperti su se odlučili raditi ova testiranja s ciljem da pomognu ljudima koji boluju od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Jagode obnavljaju zdrave bakterije u crijevima ali i reduciraju simptome kod miševa koji su bolovali od neizlječivih bolesti.

Moderni stil života i loša ishrana koja je visokokalorična i puna šećera utječe loše na zdravlje. Profesor Hang Xiao kazao je kako to može dovesti do bolesti crijeva. Prevencija je redovno konzumiranje povrća i voća, ali 250 grama jagoda dnevno može napraviti čudo.

U testiranju su kao pacijenti korišteni zdravi miševi koji su bili na regularnoj dijeti i miševi koji su imali upalu debelog crijeva kojima su uveli dijetu sa praškom od jagoda ili su im davali cijele jagode. Utvrđeno je da se stanje bolesnih miševa drastično poboljšalo.

Sada slijedi faza testiranja studije na ljudima, prenosi klix.ba.