Povrće kojem nije mjesto samo na tanjiru

Krompir sadrži vitamine i ostale hranjive supstance ključne za čišćenje pora i sprečavanje pojavljivanja crvenila na licu
152 pregleda 0 komentar(a)
krompir, Foto: Shutterstock
krompir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.08.2018. 10:14h

Krompir je ukusno povrće koje se može spremiti na mnoštvo načina. Ukusan i mirisan, odličan je prilog svakom jelu i malo je ljudi koji ga ne vole baš ni u jednoj kombinaciji.

Pored toga što je svestrana namirnica, krompir se može koristiti i na neke neočekivane načine koji nemaju baš puno veze s hranom.

Skida rđu

Prerežite sirovi krompir i protrljajte ga po rđavoj površini. Kiselina koja se u njemu nalazi otopiće rđu koju zatim možete ukloniti krompirovom korom.

Smanjuje podočnjake

Sirov krompir sadrži prirodna sredstva za izbjeljivanje koja će posvijetliti tamne podočnjake i smanjiti vrećice ispod očiju. Sve što treba da uradite je da uzmete dvije kriške krompira i držite ih na području očiju 10 minuta.

Sastojak votke

Krompir je jedan od glavnih sastojaka koji se koriste za proizvodnju votke. Ako imate viška krompira (barem desetak kilograma) i mnogo slobodnog vremena, možete napraviti svoju votku.

Čisti naočare

Ako prerežete krompir na pola te njime namažete naočare (za plivanje, ronjenje, skijanje…) sok iz krompira će spriječiti nastanak vlage. Ista metoda može se koristiti i na vjetrobranu, prozorima, pa čak i naočarama za vid.

Čisti cipele

Namažite svoje kožne cipele krompirovim sokom i vratite im stari sjaj, samo pripazite da nakon glancanja obrišete preostali sok.

Služi kao pečat

Prerežite krompir, izrezbarite dizajn po želji, umočite ga u tintu i možete koristiti svoj novi pečat. Djeca će biti oduševljena.

Njeguje kožu

Krompir sadrži vitamine i ostale hranjive supstance ključne za čišćenje pora i sprečavanje pojavljivanja crvenila na licu.

Takođe, veoma je učinkovit u borbi protiv akni, mitesera i masne kože. Možete narezati sirovi krompir i njegovim sokom namazati "kritični" dio kože (držite sok na koži maksimalno jedandva minuta), ili možete ubaciti krompir u mikser i napraviti masku za lice.

Obloge

Krompir ima sposobnost zadržavanja trenutne temperature veoma dugo, zavisno od toga radi li se o niskoj ili visokoj temperaturi. Upravo zato od krompira možete izraditi tople ili hladne obloge.

Poklon

Vjerovali ili ne, slanje krompira s prilagođenom porukom postaje veoma popularno. Na primjer, u SAD se pojavljuju razne web stranice na kojima možete naručiti krompir s ispisanom porukom, a koje će zatim taj krompir zaista i poslati vašem prijatelju, prenose Nezavisne.

Bonus video: