Bolje pamtimo ono što napišemo rukom

Kad pišemo rukom, mozak prima povratnu informaciju kako od motoričke aktivnosti, tako i od čula koja istinski osjećaju olovku i papir
164 pregleda 2 komentar(a)
pisanje, zapisivanje, učenje, Foto: Shutterstock
pisanje, zapisivanje, učenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.03.2014. 18:17h

S razvojem informatike imamo sve viši koeficijent inteligencije, ali sve nižu emocionalnu inteligenciju i zrelost. Pročitajte zanimljivo istraživanje profesorice Ane Mangen o uticaju pisanja rukom na mozak

Ova profesorica se posvetila proučavanju tehnika čitanja i učenja, s naglaskom na aktuelni prelazak s papira na tastaturu.

Kad pišemo rukom, mozak prima povratnu informaciju kako od motoričke aktivnosti, tako i od čula koja istinski osjećaju olovku i papir.

Ispitivanja aktivnosti mozga pokazala su da se dok pišemo olovkom po papiru, u mozak urezuje svojevrsna motorička linija sjećanja. Zbog toga se kasnije mnogo lakše možemo sjetiti onoga što smo napisali. U tome svoju ulogu ima i vrijeme, tvrdi Mangen. Ako pišemo - to će duže trajati što pozitivno utiče na proces učenja.

Profesorica Mangen sprovela je zanimljivo istraživanje u kojem su odrasle osobe učile novo pismo. Tri do šest sedmica nakon učenja, ispitanici su trebali ponovo da se sjete znakova. Oni koji su nova slova ispisivali rukom upamtili su mnogo više od onih koji su ih pisali na tastaturi. Proučavajući kako studenti uče, uočila je da oni na računaru smao pregledaju i skeniraju materijale, no ako nešto zaista žele da nauče - mora se isprintati dokument i učiti gradivo s papira.

Svemu ovome treba dodati zanimljiv detalj iz svijeta izdavaštva koji govori da se u Evropi od ukupnog broja prodanih knjiga tek 5 posto prodaje u elektronskom obliku. U SAD-u je taj procenat znatno veći i iznosi 20 posto. Na pitanje zašto ne kupuju elektronske knjige, najčešći odgovor evropskih čitalaca je da tako kupljene knjige ne mogu osjetiti kao svoje. Zapravo, nedostaje im prirodna veza između njihovih čula i papira.

Kad pišemo rukom, mozak prima povratnu informaciju kako od motoričke aktivnosti, tako i od čula koja istinski osjećaju olovku i papir.

Bonus video: