VAŠA BAŠTA

Začini koje možete sami uzgajati u domu

206 pregleda 0 komentar(a)
Začini, Foto: Shutterstock
Začini, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.08.2018. 15:14h

Većina aromatičnih i začinskih biljaka može se uzgajati u malenim posudama u domu.

Imajte na umu da začine treba stalno koristiti, odnosno rezati, čime se podstiče njihov bujniji rast i jačanje. Za početak izaberite tri do pet začina koje najčešće koristite dok kuvate.

Začini moraju biti izloženi svjetlosti, zato je najbolje da budu na kuhinjskom prozoru. Najbolji izbor su bosiljak, peršun, ružmarin, lovor, majčina dušica, žalfija, origano...

Dolaskom ljetnih dana, sunce zna biti prejako za osjetljivije začine, pogotovo ako ih uzgajate na prozoru. Tada bi bilo dobro malo ih zasjeniti, odnosno odmaknuti od prozora.

Kada se začinsko, aromatično i ljekovito bilje uzgaja u kući, ono nas podstiče na redovnu upotrebu u svakodnevnoj ishrani, a svojim ugodnim mirisom prostoru u kojem se nalazi daje posebno obilježje jer ga osvježava i pročišćava.

Redovno ih zalivajte i režite kako biste što više poticali njihov rast, a pritom i ojačali biljku. Nemojte zaboraviti na dohranu biljke. Najbolje je da umjesto vještačkih koristite prirodna, kao npr. sitno sjeckanu koru banane ili usitnjenu ljusku jajeta.

Koje začine ćete uzgajati na vama je da odlučite u zavisnosti od kuhinje i jela koje najčešće pripremate, prenosi Radio Sarajevo.