Kako vas briga o psu može pripremiti za ulogu roditelja

Kada imate psa, ne možete samo otići na putovanje ili kod prijatelja na nekoliko dana
0 komentar(a)
pas, kućni ljubimac, Foto: Shutterstock.com
pas, kućni ljubimac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.03.2014. 11:18h

Djeca i psi nisu ni približno isti. Međutim, činjenica je da vas odgajanje štenca može dobro pripremiti za ulogu roditelja. Šta ćete sve naučiti brinući o štenetu?

1. Da donosite odluke sa partnerom

Kada imate psa, o svim važnim odlukama najprije raspravljate sa partnerom. Hoćete li dresirati psa i kako? Kako ćete ga disciplinovati? Ko će ga voditi u šetnju i hraniti ga? Raspravom o ovakvim stvarima razvićete vještine potrebne za donošenje odluka o vaspitanju djeteta.

2. Planirati i organizovati dobar raspored

Kada imate psa, ne možete samo otići na putovanje ili kod prijatelja na nekoliko dana. Treba da organizujete čuvanje ili provjerite da li je mjesto na koje idete prikladno za ljubimce. Slično je i sa djetetom.

3. Navići se na besane noći

Štenad, kao i djeca, zahtijevaju brigu i tokom noći. Treba ih izvoditi vani na obavljanje nužde, što je čak napornije nego presvući dijete usred noći. Kako pas odrasta, ipak će naučiti da mirno spava.

4. Prilagoditi očekivanja

Psi znaju da budu bolesni ili skloni razbolijevanju. Trebaćete da im posvetite mnogo pažnje i strpljenja i naviknete na svakodnevne izazove. Slično kao i sa djecom.

5. Naučiti da tumačite neverbalno ponašanje

Naravno, djeca i psi ne pokazuju na isti način kada su gladni ili moraju u WC, ali zajedničko im je što ni jedni ni drugi ne govore. Važno je zato imati na umu da je svako dijete individualno i naučiti tumačiti njegove znakove kada nešto želi da vam pokaže. Slično je i sa psima.

6. Naučiti da brinete o drugom biću

Svako novo biće koje dolazi u vaš doma zahtijeva veće ili manje prilagođavanje i promjene. Od namještaja do osiguravanja doma kako se pas ili dijete ne bi povrijedili. Brinući o psu naučićete da mislite unaprijed i dobro se pripremite na još zahtjevnije izazove kada dobijete dijete.

Bonus video: