Dobra hidratacija znači zdravlje i ljepotu

71 pregleda 0 komentar(a)
voda, čaša vode, Foto: Shutterstock
voda, čaša vode, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.08.2018. 09:25h

Nedostatak vode može da ima loš uticaj na naše zdravlje i opšte stanje bilo koga od nas. Vrlo često zaboravljamo koliko je voda zapravo važna u našem životu i koliko je bitan njen unos u organizam.

Do čega dovodi nedovoljan unos vode?

Do stanja poznatog kao akutna dehidracija. Prepoznaje se po suvoći usta, smanjenom mokrenju, glavobolji i zatvoru. U težim slučajevima može doći i do smanjenog rasuđivanja, nesvjestice, poremećaja u regulaciji tjelesne temperature, oštećenju funkcija kardiovaskularnog sistema, kao i umanjenju radne i sportske sposobnosti.

Da se ovo ne bi dogodilo neophodno je napraviti adekvatan unos, koji obezbjeđuje nadoknadu izgubljene vode. Redovno konzumiranje vode nas podmlađuje. Ona je umnogome zaslužna za dobar ten i sjajnu i elastičnu kožu. Ona je zaslužna za pozitivnu energiju i osmijeh na licu. Kada smo dobro hidrirani onda imamo i sjaj u očima. Voda je zaslužna za čuvanje zdravlja, ali i ljepote. Da budemo zadovoljni pred ogledalom. Voda utiče i na lakše gubljenje kilograma. Zbog nje mi ubrzavamo naš metabolizam i redovno se čistimo od toksina. Dijeta bez dobre hidriranosti napreduje daleko sporije.

Uz to, voda ne sadrži kalorije, za razliku od brojnih drugih napitaka. Oni koje redovno vježbaju znaju koliko je bitno da se nadoknadi utrošak tečnosti nakon napornog treninga ili neke lakše fizičke aktivnosti, recimo džogiranja. Voda osnažuje naše mišiće, obnavlja nivo kiseonika i čini ih spremnim za sljedeće vježbanje.

"Potrebe za unosom vode rastu sa povećanjem temperature ambijenta u kojem živimo i radimo. Usljed povećanog stepena znojenja tokom sporta ili fizičke aktivnosti, posebno u toplom ambijentu, preporučuje se povećan unos tečnosti u skladu sa gubitkom. Najbolje je da se nadoknadi onoliko tečnosti koliko gubimo tokom epizode naprezanja, što lako možemo utvrditi iz razlike tjelesne težine prije i poslije vježbanja. Stoga, imajte pri sebi flašicu vode, kako biste se okrijepili nakon treninga" – ističe profesor dr. Sergej Ostojić ljekar i fiziolog vrhunskih sportista sa višedecenijskim iskustvom.

Kada izbacimo negativnu energiju kroz treniranje ili nešto drugo što nas opušta i vratimo se na posao, uz konzumiranje vode podižemo nivo naše koncentracije. To je garant da ćemo i na tom polju češće dati svoj maksimum. Na kraju kad se podvuče crta sve to znači zadovoljnost i ispunjenost u svakom smislu, prenose nezavisne.

Bonus video: