Jutra su najljepši dio dana, ali kako zadržati svježinu u domu ili radnom prostoru tokom cijelog dana?

Uz pomoć tehnoloških rješenja danas je izvjesno da domovi i radne prostorije imaju i dobru toplotnu izolaciju kao i dovoljno svjetlosti da se osjećamo ugodno
171 pregleda 0 komentar(a)
Velux tende, Foto: Velux
Velux tende, Foto: Velux
Ažurirano: 16.08.2018. 06:36h

Kažu da su sunčani dani (Sunce) hrana za dobro razložene i izvor pozitivne energije. Ljetnja jutra imaju svoje posebne čari, a naročito prija svježina koja nas polako budi i uvodi u novi dan. Obično tokom dana jedna od prvih stvari koje uradimo jeste, da otvorimo sve prozore da prijatan vazduh uđe u dom. Već nakon sat ili dva Sunce je visoko na horizontu i skala na termometru se veoma brzo podigne nekad i iznad 35 stepeni Celzijusa. Šta učiniti da se prijatna svježina zadrži tokom cijelog dana?

Kako je nekad bilo?

Prije industrijske i tehnološke revolucije čovjek je bio usmjeren na prirodu i koristio je raspoložive resurse i materijale koje je mogao naći u neposrednom okruženju. Široki zidovi i mali otvori za prozore su bili način za izolaciju od toplote, dok su kamen, slama, drvo i blato bili osnovni materijali za gradnju. Zaštita od toplote je bila moguća, ali na uštrb svjetlosti, te prostorije su većinom bile tamne, a dnevna svjetlost je slabo dopirala u domove.

Kako spriječiti pregrijavanje prostorija tokom ljeta ?

Uz pomoć tehnoloških rješenja danas je izvjesno da domovi i radne prostorije imaju i dobru toplotnu izolaciju kao i dovoljno svjetlosti da se osjećamo ugodno. Efekat jutarnje svježine kratko traje tako da je treba iskoristiti kako bi se sve prostorije provjetrile i svjež vazduh ušao u prostor.

Kvalitetna toplotna izolacija je veoma značajna za domove tokom svih godišnjih doba, a posebno ljeti, mada to nije ultimativno rješenje da ćete u potpunosti biti izolovani od ulaska toplog vazduha u dom. Tokom dana neželjena toplota se sakuplja u svim prostorijama, pa su i potkrovlja podložna pregrijavanju. Jedan od razloga je isijavanje toplotne energije od stakla sa krovnih prozora koji se tokom sunčanih dana griju. Spoljnje VELUX tende MHL za krovne prozore https://bit.ly/2OCsWgd su praktično i korisno rješenje ovog problema. Prije svega, veoma jednostavno se montiraju sa spoljašnje strane krovnog prozora i sprječavaju zagrijavanje stakla. S obzirom na to da potkrovlje „traži“ svjetlost, sa ovim rješenjem nesmetano ulazi u prostor, filtrira jake sunčeve zrake, a zbog transparentnosti materijala ne narušava se i pogled kroz prozor.

Sunce je izvor energije i dobrog raspoloženja, ali tokom ljetnjih dana umjerena temperatura unutar naših domova nam pomaže da se osjećamo prijatno.

Više o kompaniji VELUX, krovnim prozorima i dodatnoj opremi saznajte na https://bit.ly/2ABISfE