VIŠESTRUKA KORIST

Plivanjem do vitke figure

Kada donesemo odluku o plivanju kao načinu rekreacije, treba imati na umu kako da mu pristupimo. Pogrešno je odmah očekivati da ćemo već prvog dana moći da plivamo sat vremena
140 pregleda 0 komentar(a)
plivanje, Foto: Shutterstock
plivanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.08.2018. 11:14h

Iako plivanje možda nije prvi sport na koji pomislimo kada se želimo riješiti masnih naslaga s područja stomaka, možda bi ipak trebalo da o njemu razmislimo.

Nijedna vježba neće istovremeno sagorjeti kalorije, ubrzati metabolizam i zategnuti baš svaki mišić u našem tijelu. Sat vremena laganog plivanja sagorijeva oko 500 kalorija, dok intenzivniji oblici poput leđnog plivanja mogu sagorjeti do 700 kalorija.

Tajna je u tome što je voda čak 800 puta teža od vazduha. Otpor svim našim mišićima pruža se iz različitih smjerova, a istovremeno voda rasterećuje mišiće i zglobove, što nije slučaj gotovo ni sa jednom drugom vježbom van vode. Upravo je zato to jedna od najboljih mogućih vježbi za svakoga od nas.

Kada donesemo odluku o plivanju kao načinu rekreacije, treba imati na umu kako da mu pristupimo. Pogrešno je odmah očekivati da ćemo već prvog dana moći da plivamo sat vremena.

Već nakon 4 minuta plivanja većina ljudi se osjeća iscrpljeno. To se događa zbog toga što se naša pluća moraju prilagoditi novom načinu disanja, kardiovaskularni sistem radi na potpuno drugačiji način, a za pokretanje u vodi potreban nam je svaki mišić.

Zato je potrebno krenuti postupno, što će dugoročno dovesti naše tijelo u savršenu formu, a masne naslage na stomaku postaće stvar prošlosti.

Prije svega, procijenite svoje trenutno stanje. Čak i ako ste sasvim prosječan plivač, itekako možete suzbiti masne naslage, ali pripazite da svoje vrijeme u vodi zaista produžujete postupno. Prije samog plivanja obavezno je zagrijati mišiće. Tako ćete ih pripremiti za povećanje cirkulacije krvi u cijelom tijelu, koja ih očekuje tokom samog plivanja. To možete učiniti hodanjem u plićoj vodi, a oni vještiji mogu pokušati i sa jogom u vodi.

Kada ste u vodi, potrebno je plivati barem 30 minuta kako bi vježba u periodu od nekoliko nedjelja pokazala rezultate. Ali ne zaboravite praviti pauze i mijenjati stilove plivanja kako biste sebi olakšali. Uz to topljenje masnih naslaga zavisi od stalnog pokreta pod otporom, a ne o vrsti vježbi koju izvodite.

Nakon završetka plivanja potrebno je polako izaći iz vode kako bi se tijelo opet prilagodilo novim uslovima i kako bi se smanjio broj otkucaja srca.

Za najbolje rezultate potrebno je plivanje kombinovati s zdravom ishranom i što manjim unosom zasićenih masti kako bi se povećao vaš potencijal sagorijevanja kalorija, prenose Nezavisene.

Preporučujemo za Vas