ISTRAŽIVANJE

Da li topla kupka može da zamjeni dobar trening?

"Proteini toplotnog šoka su molekuli koji su stvoreni od strane svih ćelija ljudskog tijela kao odgovor na stres", objasnio je profesor Fokner, dodajući da dugoročno povećani nivoi tih proteina mogu da pomognu funkcionisanju insulina i da poboljšaju kontrolu šećera u krvi
0 komentar(a)
kupanje, kupka, Foto: Shutterstock.com
kupanje, kupka, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.08.2018. 09:21h

Najnovija istraživanja pokazala su da opuštanje u toploj kupki ima jednako pozitivne učinke na organizam kao i 30 minuta šetnje, navodi portal Sajens alert.

Naučnici sa Univerziteta Louborou u Velikoj Britaniji testirali su tu teoriju na 14 muškaraca, koje su podvrgli izazovima vožnje bicikla u trajanju od sat vremena i opuštanja u kupki na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa u trajanju od jednog sata. Cilj testiranja je bio da se podgne temperaturu tijela za jedan stepen.

Rezultati su pokazali da vožnja bicikla sagorijeva više kalorija, ali su naučnici su došli i do neobičnog otkrića da su uz opuštajuću kupku učesnici eksperimenta izgubili 130 kalorija, koliko bi izgubili i tokom šetnje u trajanju od 30 minuta.

Fiziolog Stiv Fokner kaže da vruća kupka, osim na smanjenje kalorija, utiče i na povećanje potrošnje energije. Naučnici su potom nastavili da prate ispitanike 24 sata nakon testiranja i otkrili da vruća kupka smanjuje količinu šećera u krvi za blizu 10 odsto.

Fokner smatra da se to dešava zbog proteina toplotnog šoka koje tijelo proizvodi tokom vježbanja i, kako pokazuju rezultati, pasivnog grijanja kod koga se temperatura tijela podiže nezavisno od vježbanja.

"Proteini toplotnog šoka su molekuli koji su stvoreni od strane svih ćelija ljudskog tijela kao odgovor na stres", objasnio je profesor Fokner, dodajući da dugoročno povećani nivoi tih proteina mogu da pomognu funkcionisanju insulina i da poboljšaju kontrolu šećera u krvi.

Poznato je da su takve vrste proteina niže kod ljudi sa dijabetesom. Fokner navodi da rezultati ukazuju na to da pasivno grijanje može biti korisna tehnika za pomoć osobama sa dijabetesom tipa II da bi mogle da kontrolišu nivo glukoze, pored toga što generalno pomaže u upravljanju težinom.

Naučnici su, pritom, utvrdili i da će im, ako posle vežbanja ispitanici upražnjavaju toplu kupku, ona pomoći da smanje moguće upalne procese.

Istraživači ovim testiranjima ne žele da sugerišu da bi svi trebalo da prekinu vježbanje u teretani i posvete se kupanju, već takvo pasivno grejanje tela uglavnom preporučuju ljudima koji iz bilo kojih zdravstvenih razloga ne mogu fizički da vježbaju.

Sajens alert napominje da je studija sprovedena na muškarcima, pa ostavljaju mogućnost da bi rezultati bili drugačiji kod žena. Svakako preporučuju toplu kupku i opuštanje od stresnog dana, jer će telo biti zahvalno, prenosi B92.

Preporučujemo za Vas