Zašto sa bebama treba razgovarati kao sa odraslima?

Naučnici su naveli da je za kognitivni razvoj djece bolje da se s njima razmenjuju kompleksne rečenice
72 pregleda 2 komentar(a)
dječak, beba, Foto: Shutterstock
dječak, beba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.02.2014. 19:11h

Razgovarajte s bebama i malom djecom kao s odraslim osobama koristeći se kompleksnom sintaksom i rječnikom, i njihovi će se mozgovi i inteligencija bolje razviti, pokazalo je američko istraživanje.

"Nije riječ samo o tome da se obogati njihov vokabular, već je riječ i o kvalitetu govora", rekla je Erika Hof sa univerziteta Florida Atlantic na godišnjoj konferenciji Američkog udruženja za napredak nauke (AAAS) u Čikagu.

"Roditelji s djecom treba da razgovaraju bogatim i kompleksnim jezikom", rekla je Hof.

Ona je otkrila da je razgovor s bebama toliko važan da djeca koja su odrasla u okruženju u kojemu se manje razgovara generalno postižu lošije rezultate u školi. Što prije počnete da razgovarate s djecom to bolje, dodala je.

Naučnici su naveli da je za kognitivni razvoj djece bolje da se s njima razmenjuju kompleksne rečenice kao u razgovoru s odraslima, umjesto da im se tepa i govore samo jednostavne riječi i rečenice.

Naučnici tvrde da su te razlike vidljive i u strukturama mozga djece.

Kimberli Nobl, neurolog i njene kolege vodili su studiju u kojoj su uporedili razvoj mozga kod djece iz manje obrazovanih porodica i djece roditelja koji imaju visoko obrazovanje i viši životni standard.

Studija je pokazala razlike u kognitivnim sistemima koji se bave socijalnim vještinama i pamćenjem, ali najveće razlike su zabilježene na područjima mozga odgovornim za razvoj govora.

Bonus video: